• PANČEVO: Otvorena izložba radova sa 52. Likovne kolonije „Deliblatski pesak“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izložba radova sa 52. Likovne kolonije „Deliblatski pesak“ otvorena je u četvrtak u Narodnom muzeju Pančevo.

    Na ovogodišnjoj izložbi izloženi su  radovi Larise Ackov Palić, Jelene Badnjevac Ristić, Nade Denić, Zorana Deranića, Slađane Dinić Đorđević, Gordane Đurađević, Đerđa Ereša, Milana Jakšića, Jelene Lalić, Ivane Markez Filipović, Nade Onjin Žužić, Milovana Panića, Dejana Ratkovića, Buda Slavkovića, Marije Stanojlović, Aleksandra Stanojeva i Milosava Uroševića.

    Brojni poštovaoci umetnosti i ove manifestacije okupili su se, ovog puta bez čoveka koji je Koloniju godinama vodio Stojana Boškova, koji je preminuo u januaru.

    I svaki se govornik na otvaranju setio njega. S pravom, jer je Boškov uspeo da Koloniju održi i učini prepoznatljivom i cenjenom među umetnicima u čitavom našem regionu.

    Na početku, prisutne je pozdravio predsednik Kulturno prrosvetne zajednice Pančevo Borislav Vranješ.

    – Uspeli smo prošle godine da održimo Likovnu koloniju. Iako je trajala jedan dan ona se ipak nije ugasila, rekao je Vranješ.

    Prisutnima se obratio i direktor Narodnog muzeja Pančevo Miroslav Birclin, koji je podsetio da muzej i KPZ već dugo sarađuju.

    –  Sjajno je što je kolonija uspela da održi kontinuitet. Muzej će uvek biti tu da pomogne, to znate, poručio je Birclin.

    Istoričar umetnosti Mile Ignjatović je pročitao svoj kratak osvrt na prethodne 52. godine rada Likovne kolonije.

    – Važno je da se istakne da su učesnici Kolonije, kako oni iz Pančeva, tako i oni iz drugih gradova Srbije i inostranstva, tokom nešto više od pet decenija postojanja, svako na svoj način i u skladu sa svojim intelektualnim i stvaralačkim potencijalom, doprineli bogatstvu kreativne misli koje su zaživele u koloniji, rekao je Ignjatović.

    Članica Gradskog veća zadužena za kulturu Marija Jević prisetila se svojih razgovora sa Stojanom Boškovom, dugogodišnjim predsednikom Kulturno prosvetne zajednice Pančeva.

    Pedeset dve godine je Pesak stecište likovnih umetnika, a Kulturno prosvetna zajednica baštini preko 1300 slika, crteža i skulptura, što nam govori mnogo ne samo o značaju postojanja KPZ, nego nam svedoči o blagu koje Pančevo ima, rekla je Marija Jević.

    Izložba radova sa 52. Likovne kolonije „Deliblatski pesak“ biće otvorena do 30. juna.

     

    Izložba radova sa 52. Likovne kolonije „Deliblatski pesak“ otvorena je u četvrtak u Narodnom muzeju Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura