Kultura

PANČEVO: Predstava „Milunka” u Narodnom muzeju

Izvor: 
Narodni muzej Pančevo Pon, 14/08/2017 - 14:37

U petak 18. avgusta u  20h, u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u okviru letnjeg programa biće izvedena monodrama „Milunka“. U interpretaciji Vesna Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta, publika će čuti ispovest heroine Srpskih oslobodilačkih ratova – Milunke Savić. Program je besplatan.

Monodrama „Milunka“ je lična ispovest u prvom licu žene ratnika. O životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene borca. Priča počinje od njenih devojačkih dana koje provodi u kopaoničkom selu Koprvnici sa roditeljima, dvema sestrama i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu želju da zaštiti slabe i ugrožena i upravo je to motiv da u Prvi balkanski rat ode umesto brata, preobučena u muškarca pod imenom Milun Savić.  Neustrašiva u svakoj borbi, prilikom prvog od devet puta koliko je bila ranjavana, vojska otkirva njenu tajnu, ali uprkos svim vojnim pravilima zadržavaju je u jedinici.

Milunka Savić odlikovana je sa 12 medalja i jedina je žena na svetu odlikovana fancuskim Ratnim krstom sa palmom. Nakon demobilizacije, pored četiri ćerke, hrani i školuje još tridesetoro dece radeći u Srbiji za koju se borilia, kao čistačica u banci.

Predstava je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, a iste godine dobija i nagradu “Zlatni vitez” na međunarodnom festival u Moskvi.
MarketingNajnovije vesti