Kultura

PANČEVO: Predstavljanje nove knjige Jasmine Topić

Izvor: 
013info Pet, 11/06/2021 - 13:00U utorak, 15. juna od 19: 30 sati u Dvorani Apolo, biće predstavljena nova knjiga pesama naše sugrađanke Jasmina Topić pod nazivom „Privremeni boravak”. Knjiga je objavljena krajem prošle godine u izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda, a urednik je Gojko Božović, koji će zajedno sa Nevenom Stefanović govoriti o ovom izdanju.

Jasmina Topić nastavlja da prezentuje svoje knjige u nešto drugačijoj formi od one koja je uobičajena za književne programe, pa će tako, pored segmenta čitanja i kratkog razgovora o knjizi, publici biti predstavljeno šest pesama iz „Privremenog boravka” ukomponovanih za izvođenje. Zajedno sa autorkom, pesme izvode i Miona Caran koja svira violu, kao i Đurađ Šimić koji će svirati bas i električnu gitaru. Šest ukomponovanih pesama se kreću kroz različite muzičke žanrove i koketiraju s dobro poznatim izvođačima, ali zadržavaju i dozu autentičnosti, nametnutu pre svega samim tekstovima, koji i nisu pisane za izvođenje, već prilagođeni muzičkoj pratnji. Pesme se izvode premijerno.

Recenziju za knjigu napisala je Nevena Stefanović koja kaže: ,,Privremeni boravak pokazuje pesničku zrelost Jasmine Topić. Lirski subjekt je, i u ovoj knjizi, putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god krene. Iako se ponekad oseća osujećenim, on u novim pesmama ne podleže neumornom evociranju prošlosti niti oživljavanju onoga što je život mogao da donese, već preispituje svoju sklonost neprestanom preispitivanju, uviđajući da su lične znamenitosti, sagledane iz drugog ugla, u stvari – gorki talog iskustva. U središtu Privremenog boravka je Jadran i njegovo jedinstveno plavetnilo koje nastaje prelamanjem neba u moru i odražavanjem dubina na površinu vode. U ovoj knjizi se hrabro traga za ličnom plaveti, sa slutnjom da će se ona nalaziti retko, u proplamsajima, budući da je teško udesiti susret vedrog neba iznad nas i nutrine koja se razbistrila u pravi čas".

Organizator je Dom omladine Pančevo, a ulaz na program je slobodan.
MarketingNajnovije vesti