• Pančevo: Promocija knjige „Bitka za Pančevo oktobra 1944.“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevačkoj biblioteci predstavljena je knjiga “Bitka za Pančevo oktobra 1944.” na ruskom jeziku. O knjizi su govorili autori Srđan Božović viši kustos narodnog muzeja u Pančevu i Robert Resanović, predsednik društva “Slovenska unija”.

    Tri godine istraživačkog rada je bilo potrebno kako bi se prikupili podaci i prikazala što realnija slika prošlosti o kojoj se nije mnogo znalo. Knjiga “Bitka za Pančevo oktobra 1944.” obiluje prvorazrednim arhivskim dokumentima iz Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske federacije. U teškoj borbi za oslobođenje Pančeva u Drugom svetskom ratu učestvovala je 49. Gardijska pešadijska divizija sovjetskog Saveza, pod komandom generala Vasilija Filipoviča Margelova, koji se kasnije u svojoj autobiografiji, između ostalog, i prisećao tih dana.

    Pored kratke biografije generala Margelova u knjizi su predstavljene autentične fotografije iz tog vremena, kao i podaci o poginulim vojnicima.

    „Pančevo je bio mali grad za to vreme, ali su Nemci pripremili dobru odbranu jer su smatrali da je to poslednji branik pred Beograd. Više od 500 nemačkih vojnika i oficira je tada poginulo, više stotina ranjeno, stotinu zarobljeno. Poginulo je 124 Sovjetska vojnika, a više stotina ranjeno. Po tim brojevima žrtava vidi se koliko su te borbe bile teške. U Ovoj knjizi su i imena svih poginulih Sovjetskih vojnika i onih nagrađenih za hrabrost za podvige kod Pančeva. U knjizi smo koristili i nemačke izvore, naše izvore tako da smo mogli da steknemo najrealniju sliku šta se ovde dešavalo“, rekao je Srđan Božović, jedan od autora knjige.

    Nakon godinu dana od izlaska knjige urađeno je i izdanje na ruskom jeziku koje je finansirala Ruska državna fondacija “Ruski mir“.

    „Izdato je 400 primeraka knjige i svi će primerci biti distribuirani u Rusku federaciju od ministarstva odbrane, ministarstva spoljnih poslova, generalštaba i drugih institucija, takođe biće prosleđeno omladinskim i pre svega veteranskim organizacijama“, izjavio je Rober Resanović, jedan od autora knjige i predsednik društva “Slovenska Unija”.

    Autori pripremaju još jednu knjigu koja će prikazati kako je teklo oslobođenje čitavog Južnog banata u Drugom svetskom ratu. Deo fotografija koje su prikupili za novu knjigu predstavljen je u vidu izložbe dobijenih većinom iz Muzeja Vojvodine a koju je pripremilo i pomoglo Rusko ministarstvo odbrane i Ruski dom iz Beograda, koje su posetioci promocije takođe mogli da pogledaju.

    Inače, jedan pančevački trg nosi ime generala Margelova, na kojem će biti podignut i spomenik. Polaganje kamena temeljca za postavljenje spomenika biće upriličeno na Dan grada Pančeva u ponedeljak 8.novembra.

     

    U Pančevačkoj biblioteci predstavljena je knjiga “Bitka za Pančevo oktobra 1944.” na ruskom jeziku. O knjizi su govorili autori Srđan Božović viši kustos narodnog muzeja u Pančevu i Robert Resanović, predsednik društva “Slovenska unija”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]