Kultura

PANČEVO: Sanacija Muzeja će biti podeljena u tri faze. Naredne godine proširenje Istorijskog arhiva

Izvor: 
Dragan Vukašinović Sub, 10/08/2019 - 11:10

Osim početka renoviranja Narodnog muzeja Pančevo, naredne godine bi trebalo da krenu radovi i na proširenju Istorijskog arhiva Pančeva, najavio je gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar.

Dodao je da se za te poslove tek čeka finansijska podrška s viših nivoa vlasti, i da su to zasad samo planovi. Sanacija zgrade muzeja će morati da bude podeljena u tri faze i da traje nekolio godina zbog cene radova koja premašuje 300 miliona dinara, kao i zato toga što ne bi valjalo da ova institucija bude zatvorena sve vreme trajanja sanacije. Ako se ima u vidu kako je teklo renoviranje Narodnog muzeja u Beogradu, onda ova Rotarova opaska još kako ima smisla.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu koji je i inicirao sanaciju i dalje čvrsto stoji iza tog predloga, ali se očekuje odgovor s republičkog nivoa odakle treba da stigne najviše sredstava, rekao je Rotar. Sve bi trebalo da bude jasnije kada bude završena izrada dela republičkog budžeta za kulturu.  Zbog toga je Rotar rekao da će radovi „najverovatnije“ početi iduće godine. Jednom je već bilo najavljeno da će to krenuti 2019, ali se potom odustalo od toga.

Gradski većnik za kulturu je rekao da Istorijski arhiv nema više mesta za čuvanje nove građe koja stalno pristiže sa terotorije nekoliko južnobanatskih opština. Zato je ta instuticija najvila projekat izgradnje montažnog objekta u dvorištu arhiva gde bi bile premeštene kancelarije, dok bi se sadašnji kancelarijski prostor u postojećoj zgradi iskoristio za deponovanje arhivskog materijala. Za to takođe treba pronaći novac, pa su najave o početku gradnje pomoćne zgrade naredne godine zasad još u domenu želje.
MarketingNajnovije vesti