• PANČEVO: Sedamnaestogodišnji režiser kratkometražnih filmova Petar Bačkonja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Petar Bačkonja, 17, učenik Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, već pet godina režira kratkometražne filmove različitih tema. Do sada su njegova ostvarenje prikazana na mnogim filmskim festivalima, na kojima je osvojio različite nagrade i pohvale. Prvu inspiracijiu dobio je iz filmova Stivena Spilberga.

     

    Kako kaže, od malena je voleo da snima dešavanja u njegovom dvorištu. Od svih snimaka koje je imao  napravio kratku seriju od osam epizoda zvanu „Divljina mog dvorišta“:

    -Kao mali sam obožavao filmove Stivena Spilberga, poput recimo “Jurassic Park”, iskreno mislim da nijedno dete ne može da ostane ravnodušno nakon tog filma i ne poželi da snima nešto. Ne sećam se kada sam počeo da snimam, kao mali sam snimao uglanvom dešavanja u svom dvorištu, insekte i guštere. Ti snimci su kasnije prerasli u serijal “Divljina mog dvorišta”. Rekao bih da mi je to bio najveći kao i najduži projekat koji sam radio. Već duže vreme planiram da počnem da pravim novu animiranu seriju, sa malo mračnijim motivima, priča nam Petar.

     

    U izradi filmova najčešće učestvuje cela porodica. Glumački deo posla povremeno obavljaju roditelji, Katarina i Predrag, koji su i velika podrška u radu,dok Petar i njegov brat Lazar rade scenario, režiju, montaža i animacija. Proces izrade jednog kratkometražnog filma, Petar opisuje kao neponovljiv, kako kaže nijedan film nije imao isti proces izrade. Petar je ispričao proces nastanka njegovog kratkog filma “Telesni lavirint”, koji je na filmskom festivalu Mr. Vorkey proglašen za najbolji srpski film, a zapažen je i na drugim festivalima. Kako kaže film je nastao spontano, kada je video paučića koji se kreće po njegovoj ruci i počeo da ga snima. Nakon toga pogledao je snimak koji je snimio i zajedno sa svojim bratom osmislio mali scenario i snimili su film.

    Petar je ispričao šta su mu planovi za budućnost, kao i kako nalazi inspiraciju za svoje radove:

    -Inspiraciju za rad dobijam slučajno, nikad nisam imao način ili nekakav ritual na koji dobijam ideju za rad. Često samo uzmem kameru i nađem nešto da snimam, onda se setim kako taj film može da izgleda i napravim ga. Ideju delim sa porodicom i onda je razradimo zajedno, oni često pomognu svojim sugestijama. Moj plan za budućnost nije definisan, želim da se bavim filmom i mogao bih sebe da vidim u tome ali idalje nemam isplaniran put. Mislim da imam vremena da razmislim još, videćemo, kaže Petar

     

    Petrovi, kao i Lazarovi radovi mogu da se nađu na Youtube kanalu “Bačkonja”.

     

     

    Petar Bačkonja, 17, učenik Elektrotehničke škole Nikola Tesla, već pet godina režira kratkometražne filmove različitih tema. Do sada su njegova ostvarenje prikazana na mnogim filmskim festivalima, na kojima je osvojio različite nagrade i pohvale. Prvu inspiracijiu dobio je iz filmova Stivena Spilberga.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura