Kultura

PANČEVO: „Sentimenti” Uroša Ogrizovića u Galeriji Milorada Bate Mihailovića

Izvor: 
013info Pet, 05/06/2020 - 13:19Izložba keramike i crteža „Sentimenti”, Uroša Ogrizovića, biće predstavljena u Galeriji Milorada Bate Mihailovića, od 11. juna, s početkom u 19.00 časova kada će i biti otvorena, do 28. juna.

Sentimenti su okrenuti prošlosti. Vezuju nas za proživlјeno. Spasavaju od magle zaborava. Čine živim ono čega više nema. Novo postojanje završenih događaja i zbivanja počinje snažno. A onda, shvatamo da je život, proizašao iz sentimenata, krhak i varlјiv. Što više raste, sve više se tanji. Kopni od visine. Na kraju ostane tek poneka sjajna, platinasta tačka, kao naznaka nečega što je nekada blistalo. Ostaci starog sjaja koji se gase. Ali, bez nje, bez makar majušne kopče sa prošlim, ne bismo bili celi.

Ideja ovog projekta jeste osvrt na već proživlјeno. Osvrt na prošlost koja se zadržava u našem sećanju bledo, nepouzdano, poput sentimenta. Shodno tome, radio sam seriju porcelanskih skulptura, panoa i crteža, koji predstavlјaju lična osećanja i unutrašnje sukobe. Pdloge oker, bež i belih nijansi se prepliću, dok crna i siva, silovitim nanosima, povezuju crteže i skulpture, kao vid glavnog motiva. Nedostatak i praznina pojedinih radova, koje se ogledaju u belini, i nedostatku glazure ili crteža, za mene označavaju scene iz prošlosti, davno zaboravlјene i neposećivane.Sentimenti sabiraju i povezuju deliće našeg bića.

Uroš Ogrizović je rođen 1995. godine u Beogradu. Završio Gimnaziju “Uroš Predić” u Pančevu, a 2019. godine i Fakultet Primenjenih umetnosti, odsek Keramika na klasi profesora Mirolјuba Dramićanina, Igora Milićevića i docenta Lane Tikveše. Dobitnik je drugog mesta na konkursu za mlade umetnike Vojvodine, Centra za talente “Mihajlo Pupin” (2015). Učesnik grupnih izložbi, “Pančevo, grad o kome sanjam” (2016), „Umetnost za Džudo’’ u kulturnom centru Rakovica (2017), „FormArt’’ u galeriji Petak (2017). Višegodišnji učesnik manifestacije „Noć muzeja’’ (2017, 2018).  Dobitnik je nagrade „Ivan Tabaković“ za ostvarenje u oblasti keramike.

Prvu samostalnu izložbu održao je u maju 2020. godine u galeriji “Stara Kapetanija” pod nazivom Sentimenti. Trenutno na master studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek keramika.
MarketingNajnovije vesti