Kultura

PANČEVO: U Arhivu otvorena izložba "Srpska pravoslavna crkva i Ruska emigracija od 1920. do 1940. godine"

Izvor: 
RTV Sub, 26/10/2019 - 01:44

U Istorijskom arhivu u Pančevu otvorena je izložba "Srpska pravoslavna crkva i Ruska emigracija od 1920. do 1940. godine" na kojoj se mogu videti do sada malo poznata i prvi put izložena dokumenta iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve koja govore o životu ruske emigracije na našim prostorima.

Na izložbi "Srpska pravoslavna crkva i Ruska emigracija od 1920. do 1940. godine" predstavljeni su dokumenti o životu ruskih emigranata koji su masovno dolazili na naše prostore nakon Boljševičke revolucije. Procenjuje se da ih je bilo oko 90 hiljada. Značajno su uticali na duhovni, kulturni i ekonomski razvoj Srbije razorene Velikim ratom.

O tome govore i dokumenti iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve prvi put prikazani na izložbi .

Jovan Pejin istoričar kaže "Imate presek života ruske zajednice kod nas. Od raznih molbi za pomoć, za posao do raznih izveštaja.. Imate čak i jedan pano sa njihovim novinama koje su izlazile na ruskom. Tu su i novine koje su izlazile na srpskom jeziku i koje su bile njihov najznačajniji časopis između dva rata."

Izložba čiji je autor dr Radovan Pilipović direktor Arhiva SPC govori o čvrstoj duhovnoj i kulturnoj povezanosti dva naroda, podršci srpske crkve emigraciji kao i uticaju Belih Rusa na život u Vojvodini.

Robert Resanović, predsednik društva srpsko-ruskog prijateljstva "Slovenska Unija" Pančevo kaže:

"Sa njima su došli najčuveniji doktori, hirurzi, arhitekte, umetnici, slikari...I kao što mi Pančevci znamo imamo Staru poštu koja je građevina čuvenog ruskog arhitekte Vasilija Baumgartena koji je u tom periodu boravio u Pančevu i to je njegova zaostavština. Ostavili su veliki trag u zdravstvu, školstvu, nauci.."

Širom Vojvodine značajan je bio njihov uticaj. U Beloj Crkvi postojala je škola za oficire, Kikinda je imala rusku gimnaziju, a Novi Bečej Kozačku stanicu. Zanimljive dokumente o ruskoj emigraciji na ovim prostorima izložene u Pančevačkom Istorijskom arhivu posetioci mogu da pogledaju do 5 novembra.
MarketingNajnovije vesti