• PANČEVO: U Narodnom muzeju predstavljena knjiga „Bitka za Pančevo oktobra 1944.“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo danas je promovisana knjiga „Bitka za Pančevo oktobra 1944.“. O knjizi su govorili istoričarka dr Ivana Spasović, kao i autori knjige Srđan Božović i Robert Resanović.

    Nakon tri godine istraživačkog rada, društvo „Slovenska unija“ iz Pančeva uspelo je da prikupi zavidan broj arhivskih dokumenata iz Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Ova arhivska građa je prvi put ugledala svetlost dana kroz knjigu čiji su autori viši kustos Narodnog muzeja u Pančevu Srđan Božović i predsednik društva „Slovenska unija“ Robert Resanović.

    U knjizi se pored arhivske građe koja nedvosmisleno ukazuje na teške borbe za oslobođenje Pančeva koje je u sadejstvu sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, i to samostalno 49. Gardijska streljačka divizija, pojavljuju i dokumenta koja su vezana za biografiju komandanta 49. Gardijske streljačke divizije, heroja Sovjetskog saveza general-majora Vasilija Filipoviča Margelova.

     

    U Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo danas je promovisana knjiga Bitka za Pančevo oktobra 1944. O knjizi su govorili istoričarka dr Ivana Spasović, kao i autori knjige Srđan Božović i Robert Resanović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura