• PANČEVO: U petak počinju Rukopisi 45

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Rukopisi 45, Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Yu, počeće u petak, 20. maja u Apolo dvorani. Ulaz je besplatan.

    Program:

    PETAK, 20. MAJ:

    • 19.30 časova

    ,,Književni duel – kolaž pesama“

    Polaznici književne radionice ,,Rukopisi“ Doma omladine izvešće na interesantan način radove pisane u okviru radionice. Program podrazumeva kolaž napravljen od pesama autora koje će biti čitane kao nova pesma. Igramo se jezikom, istražujemo njegove granice i kreativan potencijal koji nudi nova tumačenja i doživljaj napisanog. Pravo zagrevanje za nastavak prve festivalske večeri.

    (trajanje programa 30 minuta)

    • 20 časova

    Pobuna nam mora biti zdrava – predstavljanje antologije savremene srpske poezije „Logične pobune“

    U razgovoru učestvuju: priređivač antologije Stevan Bradić i pesnikinje&pesnik Vitomirka Trebovac, Jelena Anđelovska i Branislav Živanović. Razgovor vodi Vule Žurić.

    Antologija savremene srpske poezije „Logične pobune“ pojavila se krajem marta meseca u izdanju „Lagune“ i kao poručena je da bude tema književnog razgovora tokom uvodne večeri ovogodišnjih „Rukopisa“. Među autorima čije je pesme priređivać Stevan Bradić uvrstio u ovu antologiju ima i onih koji su svoje prve stihove objavili upravo u našem zborniku. Biće, dakle, pre svega vedro i poletno, ali predstavljanje ove knjige jeste i sjajna prilika da se pesničkom delegacijom koja nam dolazi u goste razgovara o mnogim temama koje zaokupljaju aktere aktuelne domaće pesničke scene.

    Dođite, dakle, da ostanete, jer posle ovog razgovora nastupa Ana Ćurčin!

    • 21.30 čas

    Koncert: Ana Ćurčin & Milena Jančurić

    Rukopisi su mesto susreta književnosti i muzike. Volimo da podržimo autore koji u svom izvođačkom pristupu kombinuju autentične tekstove s posebnim načinom muzičkog izvođenja. Ove godine zato predstavljamo jednu od najinteresantnijih kantautorki u Srbiji, pa i regionu, Anu Ćurčin.

    Prvi koncert u u 2022. godini Ana Ćurčin održaće u Pančevu u okviru književnog festivala Rukopisi 45 u Domu omladine Pančevo. Ana i flautiskinja Milena Jančurić (uz ponekog specijalnog gosta) izvešće premijerno par novih pesama, ali i suptilno prošetati kroz Anine poznate hitove u novim aranžmanima.

    Ana Ćurčin je kantautorka iz Beograda koja nastupa solo ili sa svojim bendom Ana & The Changes od decembra 2012. godine. Njena muzika je nežna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, objedinjuje rock i folk, pop i soul. Ana je u konstantnoj potrazi za savršenom pesmom, idealnim akordom i pravim osećanjem.

    Aninu muziku publika je uživo mogla da čuje u Srbiji, regionu i širom Evrope. Objavila je dva studijska albuma – “Sketches Of Belonging” (2016) i “Differences” (2019, drugi kao Ana & The Changes), album primenjene muzike „Scene“ (2020), kao i kolekciju demo snimaka “Sketches of Belonging (solo & acoustic)” (2015) i uživo pesama “Differences Live” (2020). Krajem godine objaviće svoje prvo izdanje na srpskom jeziku, a taj album najavila je pesma „Tu“, prva koju je Ana napisala i otpevala na maternjem jeziku. „Tu“ je dobila nagradu kao najbolja pesma u 2021. godini od stručnog žirija Zadužbine Milan Mladenović.

    Specijalna gošća na koncertu biće flautistkinja iz Novog Sada, Milena Jančurić, koja se školovala na FMU u Beogradu i na Berklee College of Music u Bostonu. Njena profesionalna biografija i spisak muzičara sa kojima je sarađivala su impresivni, a Ana i Milena zajedno komponuju i sviraju već nekoliko godina. Milena je prošle godine objavila debitantski album „Shapes And Stories“ za prestižnu italijansku izdavačku kuću A.MA Records.

    SUBOTA, 21 maj:

    • 16.00 časova

    Mesto: Plato Milana Mladenovića / Mali klub

    Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10, Pančevo

    Književna radionica za autore i posetioce festivala

    Moderira: Nevena Stefanović

    Književna radionica u okviru festivala Rukopisi je najdragocenije vreme provedeno sa mladim autorima. To je prilika za međusobno upoznavanje i razmenu iskustava, kao i informacija u vezi sa objavljivanjem radova, ili načinom funkcionisanja književnih scena u regionu. Književna radionica je mesto susreta i razgovora o književnosti, i priprema je za glavni program – čitanje radova.

    • 19.00 časova

    Mesto: Dvorana Apolo, Maksima Gorkog 6. Pančevo

    Promocija Rukopisa 45 – glavni program

    Moderatori: Jasmina Topić, Stefan Stanojević

    Za nas je radost i pravi praznik prilika da se svake godine, na glavnom programu festivala, predstave autori uvršteni u aktuelne Rukopise. Slušamo poeziju i kratku prozu iz Srbije, ali i naših gostiju iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. U mnoštvu i melodičnosti jezika, uživamo u kreativnim ostvarenjima odštampanim među korice Rukopisa 45, a potom nastavljamo druženje uz malo posluženje i dobru muziku.

    • 21.30 čas

    Koncert: Rain Dogs

    Grupa je nastala 2003. godine kao „tribute“ bend američkog kantautora Tom Waits-a, ali je ubrzo prerasla u svojevrsnu klupsku atrakciju. Originalni su i poznati po svojim unikatnim nastupima koji se često pretvore u male kabaretske improvizacije.

    Kao i kod samog Waits-a, imaćete priliku da uživate u raznovrsnim stilovima, od bluza, kantrija, džeza, pa sve do francuskih i ruskih šansona i teatarskih minijatura. Vasić Nenad, kao glavni vokal, svojim glasom, stavom i nastupom iznenadiće svakog fana Tom-a Waits-a, koliko god bili sumnjičavi da se tako nešto može dogoditi, uslovno rečeno, kopirati.

    Bend već ima zavidnu istoriju nastupa (preko 800), i nastupali su od Zagreba do Niša, od festivala do malih noćnih klubova.

    Članovi:

    Vasić Nenad / vokal

    Nebojsa Cavić / gitara

    Aleksandar Stankovic / bas

    Branko Stanišić / klavir, harmonika

    Nikola Krstic / klavir, usna harmonika

    Aleksandar Vujošević / bubanj

    Srđan Jevtović / tenor saksofon

    Rukopise 45 finansirali su Grad Pančevo i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

    Rukopisi 45, Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Yu, počeće u petak, 20. maja u Apolo dvorani. Ulaz je besplatan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]