Kultura

PANČEVO: Uskoro počinje manifestacija "Muzeji za deset"

Izvor: 
Narodni muzej Pančevo Sub, 12/05/2018 - 10:37U Narodnom muzeju Pančevo od 14. do 20. maja biće održana manifestacija Muzeji za 10. Tokom trajanja manifestacije obeležavaju se Mađunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Narodni muzej Pančevo četvrtu godinu za redom učestvuje u nacionalnoj manifestaciji kojom se obeležavaju Međunarodni dan muzeja (18.maj), Evropska noć muzeja (19.maj) i Nacionalna nedelja muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije je Hiperpovezani muzeji: novi pristupi, nova publika. Radno vreme Narodnog muzeja Pančevo od 14. do 20. maja je od 10:00 do 19:00 sati, osim u subotu 19. maja kada će Muzej raditi od 10:00 do 24:00 sata. Program je besplatan.

Izložbe:

14 – 20. maja – Ritam spirale –Rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba donosi priču o dvadeset i dva fragmenta bronzanog lima, na kojima je urađen konzervatorski tretman sa ciljem prvobitne rekonstrukcije izgleda predmeta – nanogvice. Nošenje nakita, njegov sjaj i forme, rasporedi po telu i odeći, boje i refleksije bronze, svakako su predstavljali vid socijalne prezentacije, lične i polne promocije kao i predstavu moći. Na postavci se posebno izdvajaju 3D model idealnog izgleda nanogvice i rekonstrukcija muškog i ženskog kostima  iz perioda srednjeg bronzanog doba.

14 – 17. maja – Arheoakustika – Sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije.  Arheoakustika ili arheologija zvuka bavi se istraživanjem i rekonstrukcijom zvučne slike prošlosti u arhitektonskom nasleđu, tretirajući ga kao slojevitu prostorno-vremensku strukturu. Izložba govori u prilog tome da je akustika integralni sloj kako materijalnog tako i nematerijalnog crkvenog nasleđa srednjovekovne Srbije. Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udara kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama.

14 – 16. maja – Panonke – čuvari tradicije. Izložba radova UG Panonke iz Pančeva kojom upriličena povodom desetogodišnjice Udruženja. Ima za cilj da predstavi ono što je Udruženje  postiglo  svojim  aktivnostima  u  ovom  periodu. Izložene su rukotvorine  izrađene tradicionalnim tehnikama, fotografije, zahvalnice, licence, kao i mnogobrojna priznanja.

17 – 26. maja – Pančevačko Srpsko Crkveno Pevačko Društvo: 180 godina horske muzike u srba. Izložba ima za cilj da podseti naše sugrađane, ali i kulturnu javnost u našoj zemlji, na vrednost i značaj jubileja Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, svojevrsne kulturne institucije srpskog naroda koja je bio začetnik i rasadnik ne samo muzičke kulture, već i pozorišne umetnosti i srpske kulture uopšte. Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatom istorijom Društva od samih početaka 1838.

19. 05. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

Selfi – autoportret XXI veka. Publika će se upoznati sa istorijatom selfija, razlikom između autoportreta i selfija, njegovim vrstama i podvrstama, društvenoj, kulturološkoj i psihološkoj dimenziji, o delu populacije koja najviše pravi selfije , ali i u kojim zemljama i kojim situacijama su zakonom zabranjeni zbog opasnosti kojima se izlaže autor kao i o drugim zanimljivostima koje prate ovaj, poslednjih godina, opšte prihvaćen fenomen.

18:00 – 21:00 – Radionica za ručno pravljenje papira.  U saradnji sa Gimnazijom „Uroš Predić“, Elektrotehničkom školom „Nikola Tesla“, Tehničkom školom „21. maj“ i Poljoporivrednom školom „Josif Pančić“ u dvorištu Muzeja biće realizovane pokazne radionice za ručno pravljenje papira osmišljene sa ciljem edukacije šire populacije o značaju očuvanja umetničkih zanata i podizanjem svesti o značaju očuvanja prirode. Pored praktičnog dela srednjoškolci će se upoznati i sa istorijskim, umetničkim i ekološkim segmentom jedanog od najznačajnijih izuma u istoriji civilizacije.

U okviru pratećeg prigrama manifestacije biće održan festival gitare "Panonija" na kojem će se takmičiti preko osamdeset takmičara iz Francuske, Austrije, Rumunije, BiH, Crne Gore i Srbije. Predviđena su četiri koncerta i međunarodno takmičenje mladih gitarista u šest kategorija. Svakog dana održavaće se i koncerti eminentnih izvođača na klasičnoj gitari. Nastupaće Tomaž Rajterič (Slovenija) – redovni profesor na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani, Viktor Ilić (Srbija) – virtuoz i pisac transkripcija za gitaru, višestruki dobitnik specijalne plakete za razvoj gitare u Bugarskoj i dobitnik ordena NjKV Tomislava Karađorđevića, Duo Branković – Turudić (Srbija) – promocija albuma „Solunac“ u izdanju PGP RTS u okviru obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata, pesme koje su pevali srpski vojnici u Velikom ratu u obradi za klasičnu gitaru, i koncert pobednika na kome će nastupiti šest pobednika kategorija iz svih zemalja učesnica.

Petak, 18. maj

• 20:00 – 21: 30 – ceremonija svečanog otvaranja i koncert Tomaž Rajterič

Subota, 19. maj

• 19:00  – ceremonija proglašenja pobednika za sve kategorije i koncert pobednika

• 20:00 – 21: 30 – koncert Viktor Ilić

Nedelja 20. maj

• 17:30 – 19:00 – koncert dua Branković – Turudić

Važno je istaći da je na  svečanoj Skupštini Nacionalnog komiteta IKOM Srbija, održanoj 9.maja 2018, u Kući kralja Petra I u Beogradu, Narodnom muzeju Pančevo dodeljena je nagrada Muzej za 10 za istaknuti doprinos u prošlogodišnjoj manifestaciji.
MarketingNajnovije vesti