• PANČEVO: Večeras u Apolu – Sloba Jovanović Chikafela In Memoriam Party

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U čast nedavno preminulog Slobe Jovanovića u petak, 1. novembra u dvrani Apolo održaće se Memoriam party.

    Satnica >

    • 20:00 Najava programa
    • 20:10 Slobini prijatelji pevaju za Slobu (sviraju Džile Antić i Tubachin, pevaju Ana Marija i Bojana)
    • 20:20 Igor Kostić
    • 20:30 Siki & Uglješa
    • 21:30 Ghettosuperstars
    • 22:30 Rescobar & Boca Vasionski & Cheda VHS
    • 23:30 Miozz & Neshud & Shell
    • 00:30 Dymo & Sugarave & TBC
    • 01:30 Enki
    • 02:00 Zee Jovanović

    VJ Witness all day & night long

    Kakav lik je Sloba bio.

    Sloba Jovanović

    Rođen je u Pančevu 04. avgusta 1975. godine kao prvo od dvoje dece Zore i Radiše. Pre svoje DJ karijere, a neposredno po završetku srednje škole i vojske, Sloba započinje rad u medijima. Prvi posao imao je na Radio Spektru, gde je proveo godinu dana, a onda dobija poziv da pređe na Radio Pančevo kao tonski realizator. Veliki zaljubljenik u muziku, vrlo brzo počinje da promoviše svoj muzički ukus kroz radio program, prvo kao saradnik u mnogim emisijama u kojima bira muziku, a zatim i u muzičkim delovima programa. Sa produkcijom radio emisija i svojih autorskih muzičkih dela počinje 2000. godine. Više od deset godina uređivao je i vodio emisiju Brooklyn-Lagos-Sao Paolo u kojoj su slušaoci Radio Pančeva imali jedinstvenu priliku da čuju new jazz, electro-jazz, afrobeat, lounge, soul, funk, reggae… Ujedno, pomaže mnogim saradnicima da osmisle svoje muzičke emisije i radi sa njima na njihovoj realizaciji u programu. Od 2008. do 2015. godine bio je zamenik muzičkog urednika Radio Pančeva. U tom periodu menja kompletnu muzičku sliku radija i vodi emisiju Posle ručka u kojoj se posvetio muzičkoj edukaciji slušalaca. Jedan je od pokretača inicijative da se Radio Pančevo emituje na internetu, što se i ostvarilo 2012. godine. Učestvovao je u kreiranju mnogih muzičkih emisija, kao i kompletne programske šeme Radio Pančeva. Nakon privatizacije, odlazi sa te stanice u avgustu 2015. godine. Neposredno pred odlazak sa radija, Sloba doživljava svoj prvi teški infarkt, nakon kojeg se uspešno oporavlja posle 6 meseci.

    Posle 20 godina provedenih na Radio Pančevu, kao tonski realizator prelazi na beogradsku Televiziju Happy na kojoj radi do 2018. godine. Naredne mesece provodi u studiju Shadow Production u Beogradu gde započinje karijeru i u video montaži, nakon čega dobija posao u Ljubljani kao tonski realizator jedne od najpoznatijih rijaliti emisija – Bar.
    Sloba Jovanović je svoj veliki kreativni potencijal i talenat sa uspehom prikazao i u štampanim medijima. Mozda je manje poznato, posebno muzičkoj javnosti, da je Sloba bio odličan dizajner i grafički urednik. U periodu izmedju 2008. i 2011. godine, Sloba je grafički uređivao i dizajnirao reviju na makedonskom jeziku „Makedonska videlina“ i dečiji časopis „Sunica“ ( na srpskom Duga) u uzdanju NIU“ Makedonski informativni i izdavački centar“ a takodje je grafički osmislio i dizajnirao korice na desetak izdanja pisaca koji su objavljivali preko ove izdavačke kuce. Uporedo sa radom u NIU MIC, Sloba je radio u odeljenju zaduzenom za prelom strana i graficki dizajn nedeljnog lista Pančevac. Ovim je pokazao da je u umetničkom smislu bio čovek više talenata.

    U februaru 2019. godine seli se u Kuvajt i kao muzički i video montažer započinje saradnju sa firmom Noir2, gde usavršava svoje veštine u video montaži. Tada počinje rad na seriji autorskih – sinematik kratkih filmova pod imenom Northern Lights.

    Uporedo sa karijerom u medijima, Sloba počinje da pušta muziku u pančevačkim kafićima i klubovima, kao jedan od prvih pančevačkih DJ-eva. Njegov nemirni duh u stalnom traganju za novim zvukom i što kvalitenijom muzikom svrstavaju ga u pionire tehno i elektrozvuka u gradu.

    Njegov prvi posao DJ-ja bila je rezidentura u kafiću Bjanko, nakon čega odlazi u Hanioti (Grčka) gde je leta 1998. godine bio rezident DJ Kavos Bara. Iste godine, po povratku u Pančevo, započinje karijeru u elektronskoj muzici pod imenom Chikafela, kao član organizacije Ghettosuperstars, u kojoj su pored njega bili Danilo Gargenta i Ivan Kojić, njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici. Ghettosuperstars počinju svoje petogodišnje postojanje idejom koja je nastala iz Danilove dnevne sobe, gde su njih trojica preslušavali muziku dospelu iz Kanade davne 2001. godine. Prvi nastup imali su u tadašnjoj pivnici Der Keller (na kojoj se Slobidan na kratko predstavio publici i kao DJ Riki Martin), a nakon toga nastupaju na Pančevačkom bazenu, Tamiškom keju, Studentskom domu, Kupeu, na privatnim žurkama… Kao deo Ghettosuperstars-a Sloba samostalno nastupa kao rezident u pančevačkom kultnom klubu Arhiv, Kulturnom centru, Balon hali, na Pančevačkom karnevalu, u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kosovskoj Mitrovici i drugim mestima u zemlji. Od njegovih nastupa u inostranstvu važno je izdvojiti rezidenture u klubovim G Club (Aman, Jordan) 2011. godine i Mukha Bar (Kuvajt Siti, Kuvajt) 2019. godine. Treba istaći Slobinu saradnju na muzičkom projektu poznatijem kao Resident Sufi’s Life and Northern Lights sa Jovanom Totom. Mnogi drugi muzički projekti započeti su u saradnji sa prijateljima i umetnicima – Nikolom Antićem, Banetom Tubaćinom, Aleksandrom Krstić, Dejanom Čančarevićem, Đurađem Šimićem i drugima. Važan je i njegov rad na remiksu pesme Ceo svet s albuma pančevačkog benda Kontrabanda izdatog za RTS, koji je Sloba uradio 2005. godine i dobio odlične novinske kritike.

    Poslednjih 15 godina samostalno je nastupao kao DJ u poznatim pančevačkim lokalima Babis, Kupe, Perla, Had, Kuća Pančevo… Posebno treba pomenuti Voz, gde je nekoliko godina radio kao rezident, i Pogon – mesta u kojima je najviše voleo da provodi vreme sa prijateljima u slobodno vreme. Poslednje dane provodio je u čuvenom Plićaku u Pogonu kod svog dugogodišnjeg prijatelja Miodraga Jovanovića – Sikija, družeći se s mladima, kojima je predstavaljao nešto poput cool muzičkog tate i influensera, i sam zauvek mlad.

    Sloba je bio mentor mnogim pančevačkim DJ-evima koje je smatrao svojom muzičkom decom, od kojih su neki izgradili i internacionalno priznate karijere. Zajedno sa još 14 pančevačkih DJ-eva osnovao je organizaciju ASAP, koja je nastala kako bi se elektronska muzika u Pančevu podigla na viši nivo priznanja. Nakon saradnje i nastupa sa centrom za umetnost LAPALOYAC iz Kuvajta, planirao je radionicu za mlade DJ-eve iz golfskog regiona. Bio je dugugodišnji i ponosni muzički urednik on-line radija Omnibus. Ambiciozno je planirao razvoj internet radio-scene u Srbiji i Kuvajtu.

    Pet godina nakon prvog infarkta, Slobi se u snu dešava drugi, masivni infarkt, 14. oktobra 2019. godine. Njegovo strastveno, muzikalno i plemenito srce prestaje da kuca. Ono što je neizostavno da se kaže o Slobi je da je bio jedinstven po svojoj dobroti, poštenju, beskompromisnosti u svojim principima, lojalnosti svojoj porodici i prijateljima. To se ogledalo i u roditeljskoj brizi za mlađeg brata Zorana, nakon smrti njihove majke. Bio je veliki revolucionar i borac za ljudska prava, požrtvovani borac za prava životinja od kojih je mnoge spasao sa ulice i sa suprugom brinuo o njima.

    Sloba je iza sebe ostavio neutešnu suprugu i večitog saborca Mirelu, sa kojom je u velikoj i strastvenoj ljubavi proveo 15 godina, brata Zorana i bratanicu Miu, mnogobrojnu rodbinu i prijatelje iz Srbije i celog sveta. Njegov brat Zoran će sigurno i ponosno nastaviti da gradi sopstvenu karijeru u muzici, koju je započeo kao deo organizacije Bizmiss Brothers sa bratom Slobom. Zoranova ćerka Mia već sa nepune dve godine pokazuje interesovanje za muziku, pa je sasvim očekivano da će i ona nastaviti koracima braće Jovanović.

    Sasa Fenix Janos I Mirela Bozic – Jovanovic
    Lektorisala Jelena Ristić

    U čast nedavno preminulog Slobe Jovanovića u petak, 1. novembra u dvrani Apolo održaće se Memoriam party.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura