• PANČEVO: Velikim slavskim koncertom PSCPD-a počeli „Horovi među freskama“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Velikim slavskim koncertom Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva povodom 183 godine postojanja i slave društva Svetog Jovana Damaskina, održanim u Svetouspenskom hramu u Pančevu u petak, počeo je 23. Festival duhovne muzike „Horovi među freskama“.

    Nakon što je PSCPD otpevao Dumaksov „Oče naš“ prisutnima se obratio Uroš Miodrag u ime organizatora.

    – Moram priznati da stojeći ovde u ovom velelepnom hramu posvećenom Presvetoj Bogomajci i njenom uspeniju pred licem svih vas, članova velikog i malog hora PSCPD-a, zatim bratstva i uprave ovoga hrama i ovde prisutnih laika, vernika i ljubitelja vašeg umilnog pevanja vidim i mladost i budućnost Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva. Vidim slavnu prošlost, ali i izvesnu i zagarantovanu budućnost. Vaše pevanje uzdiže se po toj nebeskoj lestvici gore ka jedinstvu sa vašim pokroviteljem i zaštitnikom Svetim Jovanom Damaskinom, rekao je Uroš Miodrag otvarajući ovogodišnji festival.

    Usledio je nastup Dečjeg hora i Podmladka PSCPD-a koji su otpevali šest kompozicija. Zatim je podmladak sa PSCPD-om otpevao Tropar Svetom Jovanu Damaskinu Dušana Trbojevića.

     

    Dalje je pod dirigentskim vođstvom mr Vere Carine ispred ikonostasa Svetouspenske crkve ostao PSCPD koji je, kao što smo već navikli, interpretacijom duhovnih kompozicija dirnuo osećanja svih prisutnih.

    Koncert je završen, kako i dolikuje, kompozicijom koja je i himna Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva „Pevam Bogu mojemu dok postojim“ Mite Topalovića.

    Festival „Horovi među freskama“ nastavlja se u subotu  u subotu, 18. decembra, od 19 sati kada će u kripti Crkve Svetog Marka u Beogradu nastupiti  hor „Despot Stefan Lazarević” koji radi pri toj crkvi, kao i muški oktet „Sveti Sava” kojim će dirigovati Predrag Miodrag.

     

    Velikim slavskim koncertom Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva povodom 183 godine postojanja i slave društva Svetog Jovana Damaskina, održanim u Svetouspenskom hramu u Pančevu u petak, počeo je 23. Festival duhovne muzike Horovi među freskama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura