• PANČEVO: Završeni Rukopisi 45

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Književna manifestacija Rukopisi 45 uspešno je završena proteklog vikenda. Tokom dva festivalska dana Pančevci i njihovi gosti imali su priliku da uživaju u dobroj književnosti i slušaju odlične koncerte, a format ovog mini-festivala konačno je u starom terminu i sa gostima iz regiona. Na ovogodišnji konkurs je stiglo ponovo oko 350 mejlova sa radovima mladih pisaca, a žiri u sastavu: Jasmina Topić, gl. urednik, Srđan Gagić i Stefan Stanojević, odabrao je osamdeset autora čije pesme i kratke priče su se našle među koricama Zbornika.

     

    Prvog dana festivala, 20. maja, program u Dvorani Apolo otvorili su književnim performansom pod tekućim nazivom ,,Poetski duel“ polaznici književne radionice ,,Rukopisi“ Doma omladine Pančevo, predstavljajući kolaže svojih pesama na interesantan scenski način. Prvo su na binu izašli Vladana Plavšić, Uroš Đorović i Sara Mađar koji su čitali Vladanine pesme, dok je ona po redosledu konzumirala: papriku, paradajz, limun, so i rakiju, a potom su u parovima pesme izvodili: Miljana Vidosavljević i Anita Dakić, Sara Mađar i Marko Mijatović, Mina Kovačević i Nikolina Đorđević, Andrea Markuš i Uroš Đorović. Ovo odlično polusatno zagrevanje nastavljeno je razgovorom o antologiji najnovije pesničke scene ,,Logične pobune“ koju je priredio novosadski univerzitetski profesor Stevan Bradić u izdanju ,,Lagune“. Razgovor je vodio Vule Žurić, a pored priređivača, učestvovali su i pesnici Jelena Anđelovski, Vitomirka Trebovac i Branislav Živanović. Prvo veče okončano je nastupom poznate kantautorke Ane Ćurčin.

     

    Drugog dana, u takozvanom off programu gosti iz regiona imali su priliku da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim nasleđem grada te da se provozaju popularnim katamaranom po reci Tamiš, a potom je u ranim popodnevnim satim počela književna radionica sa autorima iz Srbije i regiona koju je vodila profesorka Nevena Stefanović. U dvorani Apolo, pred početak centralnog dela manifestacije, brojnu publiku i autore pozdravila je Marija Jević, član gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, poželevši svima uspešno veče a autorima čestitala na uvrštavanju u Rukopise 45. Ovogodišnjem čitanju odazvao se najveći broj autora dosad, te su Pančevci i njihovi gosti uživali u poeziji i kratkoj prozi pedesetak mladih autora, a odlična atmosfera upotpunjena je nastupom benda Rain Dogs za kraj ovogodišnjeg programa.

     

    – Ove godine konačno ponovo imamo termin predstavljanja Rukopisa u maju, i zaista se videlo i po autorima, a i nama urednicima i organizatorima iz Doma omladine, koliko smo se uželeli dobre stare festivalske atmosfere. Posao žiriranja je bio dugotrajan, ali zadovoljstvo je sada još veće nakon uspešno obavljenog posla. Rukopisi su zaista veliki brend pančevačke kulture i radujem se da i u narednim godinama ova priča nastavi da se razvija i proširuje. Inače, kuriozitet večeri je bio neočekivani dolazak Nikole Serdara, autora iz Gospića, Hrvatska, koji je s majkom putovao ceo dan na čitanje, da bi se odmah nakon manifestacije vratili kolima nazad i nastupili na manifestaciji ,,Goranovo proljeće“ koja na sličan način okuplja mlade pesnike u Hrvatskoj. Kažu, nije im bilo žao tolikog puta jer su bili oduševljeni svakim segmentom programa. To je i najveća nagrada nama koji radimo Rukopise, rekla je urednica „Rukopisa“ Jasmina Topić.

     

     

     

    Književna manifestacija Rukopisi 45 uspešno je završena proteklog vikenda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura