muzej
Kultura

Počelo snimanje filma o Petru Kočiću u Pančevu

Pančevo, Ned, 09/10/2016 - 13:06
Mirjana Marić

Povodom stogodišnjice smrti pisca Petra Kočića, u produkciji RTS-a i u režiji Gorana Markovića, u Narodnom muzeju u Pančevu počelo je snimanje filma „Slepi putnik na brodu ludaka".

O rodnoj Bosni pisao je nadahnuto, narodnim jezikom, a kao jedan od najsmelijih intelektualaca borio se za njeno oslobođenje od Austrougarske, zbog čega je često bio proganjan i zatvaran.

U predvečerje Prvog svetskog rata, kada se javljaju znaci duševne bolesti, Petar Kočić je smešten u „Dom za s uma sišavše", prvu psihijatrijsku bolnicu na Balkanu, gde je, ironijom sudbine, u jeku ratnog vihora u Evropi 1916 umro kao slobodan čovek. 

– U tom trenutku 1916, Srbija je bila potpuno bez svoje vojske, bez vlade, koja je bila na Krfu, i ta duševna bolnica na Guberevcu u Beogradu je, zapravo, bila poslednja slobodna teritorija. To je vrlo interesantno i mene je to, u stvari, pored same ličnosti Petra Kočića, najviše privuklo, rekao je reditelj Goran Marković. 

Ulogu pisca „Jazavca pred sudom" u poslednjim danima burnog i kratkog života tumači Igor Đorđević.

– Kao pisac on je neverovatno značajan za naš jezik i sam Andrić njega pominje kao možda najveći uzor, kaže glumac Igor Đorđević.

Scenario za dvodelni televizijski film „"Slepi putnik na brodu ludaka" napisao je književnik Vule Žurić, a pesnika Dušana Srezojevića i doktora Stojimirovića, upravnika bolnice, igraju Srđan Timarov i Tihomir Stanić.

Izvor: RTS
MarketingNajnovije vesti