Kultura

Počinju 40. Rukopisi

Izvor: 
Jovana Jankov Čet, 18/05/2017 - 15:33U četvrtak, 18. maja, počinje trodnevna manifestacija, promocija jubilarnih 40. Rukopisa - Zbornika poezije i kratke proze mladih sa prostora ex-YU. Ove godine Zbornik Rukopisi slavi jubilej - 40 godina od objavljivanja knjige koja predstavlja budućnost književnosti regiona, a nekadašnjih jugoslovenskih republika. Program je ove godine koncipiran kao tri dana druženja i razgovora o književnosti, te predstavljanja autora Rukopisa 40. Prvog dana u Beogradu, čita se u popularnom klubu ,,Polet" zajedno sa aktuelnim i autorima prethodnih izdanja knjige. Druga dva dana u Pančevu, gde je glavni program u subotu, kada gosti iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne, ali i Srbije čitanju radove uvrštene u zbornik.

 

18-20. maj 2017. Beograd / Pančevo

18. maj

19:30

Klub ,,Polet", Cetinjska 15, Beograd

Promocija manifestacije i zbornika ,,Rukopisi 40" učesnici: Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Srđan Gagić, Vule Žurić, pančevački i beogradski autori  zastupljeni u zborniku "Rukopisi 40" i autori koji su se našli u prethodnim izdanjima Rukopisa.

 

21.00

DJ set / Master Flow

Master Flow, DJ i producent iz Subotice. Jedan je od pionira elektro sving, nju džez i elektro tango zvuka u regionu i frontmen prvog elektro sving benda u Srbiji "Bendtronica". Zvanični je muzički saradnik brenda Levi Strauss & Co. u Srbiji od 2008. godine. Dj host je novosadske muzičke večeri JazzySad u kojoj kombinuje jazz-funk, modal, latino i disco trake iz svoje bogate kolekcije. Umetnik iza ovog aliasa je i menadžer "Midnight JazzDance" stejdža na renomiranom Nišvil džez festivalu, student dizajna i produkcije zvuka na prestiznom Tehničkom univerzitetu u Gracu i čest gost dj beogradskih i evropskih klubova koji neguju vinil kulturu.

 

19. maj

19.00 - 20.00

Dvorana "Apolo" Doma omladine Pančevo, Maksima Gorkog 6, Pančevo

 Tribina: Autoportet umetnika u mladosti - šta sve (ne)možeš na književnoj sceni kad si mlad?! Učesnici: Vladimir Tabašević, Bojan Vasić, Jasmina Topić, Srđan Gagić.

Razgovor će voditi Vule Žurić.

Nekolicina mladih autora probaće da odgovori na najzanimljivija i važna pitanja o poziciji mladih autora na književnoj sceni i o tome šta bi sve trebalo na toj sceni da funkcioniše bolje, a čime su zadovoljni.

 

 

 

30' mini pauza Narandžemovanje

 

20.30 - 21.15

Tribina: Nova crnogorska pesnička scena

Predstavljanje najmlađe crnogorske književne scene. Učestvuju urednici i crnogorski autori Rukopisa 40. Specijalan gost: Slobodan Ivanović.

 

21.15

koncert: Narandžemovanje

Grupa mladih muzičara iz Pančeva, učesnika nekoliko međunarodnih muzičkih projekata u saradnji sa udruženjem građana Narandžasti i Domom omladine Pančevo od septembra meseca 2016. godine organizuje jam session večeri u Dvorani Apolo. NaranDŽemovanje je zamišljeno kao veče ''otvorenog mikorofona'' gde svi muzičari ali i ostali umetnici dobijaju mogućnost da se na kreativan i njima svojstven način predstave i podele svoju stvaralačku energiju. Svi su pozvani i svi su dobro došli.  

20. maj

16.00

Plato Milana Mladenovića/Mali klub Doma omladine Pančevo, Svetog Save 10, Pančevo

Književna radionica za autore i posetioce festivala

Voditelj radionice: Vule Žurić  

 

 

19.00

Dvorana "Apolo" Doma omladine Pančevo, Maksima Gorkog 6, Pančevo

Otvaranje festivala: Nemanja Rotar, većnik za kulturu i omladinu Grada Pančeva,

Marija Jević, direktorka Doma omladine Pančevo

19.15

Promocija Rukopisa 40 - učestvuju urednici i autori iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BIH, Crne Gore i Makedonije

21.15

Koktel i koncert iznenađenja
MarketingNajnovije vesti