Plakat
Kultura

Pogledajte kako je Pančevac osvojio Mont Everest

Izvor: 
Filmski centar Srbije Sre, 27/05/2020 - 08:41


Sa idejom da se filmski obeleži dvadestogodišnjica gotovo filmskog uspona Pančevca Dragana Jaćimovića na Mont Everest, filmska produkcija „Horopter“ poziva domaću publiku da tokom sledećih sedam dana pogleda dugometražni dokumentarni film „4 godine u 10 minuta“, u režiji Mladena Kovačevića.

Ovaj eksperimentalni arhivski dokumentarac govori o osvajanju Mont Everesta, prvi put ga je osvojio jedan Srbin, Pančevac Dragan Jaćimović, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

 

Film 4 godine u 10 minuta pogledajte ovde.

Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja.

Film 4 godine u 10 minuta je, posle svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu "Visions du Réel" u Nionu u Švajcarskoj, prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta.Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koja je zapisana u istoriju domaćeg alpinizma.

Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće "Horopter Film Production", uz podršku Filmskog centra Srbije.

Filmovi Mladena Kovačevića prikazani su u selekcijama festivala Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig, FID Marseille, CPH:DOX i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade.
MarketingNajnovije vesti