• PONOĆNA JEZA – HORORI TAČNO U PONOĆ PONOVO NA PAFF-u

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 17.avgust – PONOĆNA JEZA je poseban program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava u Pančevu od 7. do 11. septembra u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

    Svake festivalske večeri u ponoć u bioskopu „Apolo” Doma omladine Pančevo, biće prikazan po jedan film iz ove selekcije, koja je na prethodnom PAFF-u bila jedna od najposećenijih i najuzbudljivijih. 

    Selektor horor programa, ugledni reditelj Džulijan Ričards, i ovoga puta odabrao je nove zanimljive naslove horor žanra od kojih će većina po prvi put biti prikazana u Srbiji baš u Pančevu. Ulaz na sve filmove je besplatan. 

    Više o filmovima selekcije „Ponoćna jeza”:

    FRANČESKA
    Italija /Argentina, r. Lusijano Oneti

    Vizuelno upečatljiv, sa atmosferom i elementima italijanskih giallo filmova iz 1970-ih godina, „Frančeska” je film u kojem dva detektiva pokušavaju da razreše misteriozan slučaj i uhvate psihopatu koji uhodi grad, čisteći ga od „nečasnih i prokletih duša”. 

    trejler:
    https://www.youtube.com/watch?v=r_J7wFrQTOE

    ATROZ 
    Meksiko, r. Leks Ortega

    Najbrutalniji film godine, i jedan od najuznemiravajućih filmova u poslednjih deset godina. Samo za starije od 18 godina. 

    KLINIKA STRAHA 
    SAD, r. Robert Hol

    Film sa Robertom Englundom (Fredi Kruger u „Strava u Ulici Brestova”) u glavnoj ulozi, i Kori Tejlorom (frontmen benda Slipknot) u glumačkom debiju. Zasnovano na istoimenoj horor seriji iz 2009. godine.

    trejler:
    https://www.youtube.com/watch?v=hmfXl2pTCGk

    BEYOND THE GATES
    SAD, r. Džekson Stjuart

    Niskobudžetan, atmosferičan omaž klasičnom horor filmovima 80-ih i ranih 90-ih, „Beyond the Gates”, nedavno nagrađen na filmskom festivalu i Los Anđelesu, novo je ostvarenje koje kritika opisuje kao miks „Poltergajsta”, „Gospodara pakla” i „Džumandžija”.

    OTVORENA
    Srbija, r. Momir Milošević

    Premijerno prikazana na ovogodišnjem FEST-u, ‘„Otvorena“ je film o prijateljstvu između Sare i Alise koje prekida čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.

    Više o PAFF-u:

    Pančevo Film Festival – PAFF je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se treće izdanje održati od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva. 

    Festival obuhvata šest filmskih programskih celina i brojne prateće programe, od kojih izdvajamo izložbu Borisa Stanića, koncerte grupe STRAY DOGG i STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ, mnoge druge.

    Filmski segment podeljen je takmičarske, revijalne, autorske i tematske segmente.

    SVETIONICI| Lighthouses – takmičarski program
    8 dugometražnih i srednjemetražnih filmova, radikalni autorski rukopis i izraz.
    Nagradu SVETIONIK dodeljuje tročlani žiri. 

    RANI RADOVI |Early Works – takmičarski 
    20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova.
    Nagradu DIMNJAK dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca i jedan poznati srpski reditelj.

    PAFFORAMA – revijalni 
    6 dugometražnih, 2 kratka filma. Presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone, program za najširu publiku.

    PONOĆNA JEZA | Midnight Shiver – revijalni, tematski
    5 dugometražnih horor filmova, svakog festivalskog dana sa početkom tačno u ponoć! Selektor i gost: Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade Zlatni Melijes za najbolji Evropski film fantastike. Džulijan je vlasnik distributerske kompanije Jinga Films a na PAFF-u će predstaviti 5 novih i zanimljivih horor ostvarenja širom sveta. 

    OLAF MILER PREDSTAVLJA – revijalni, tematski
    Olaf Miler je jedan od najvećih i najpoznatjih filmskih kritičara danas. Na PAFF-u predstavlja svoj izbor skrivenih, zanimljvih, beskompromisnih, bizarnih i radikalnih ostvarenja, koja teško i uz smetnje nađu put ne samo do šire publike, već i do arthaus festivala. Nekoliko filmova iz ove selekcije su prikazani i u autorskim programima koje je Olaf uredio za festivale u Roterdamu i Berlinu prethodne dve godine. Program čine 4 dugometražna filma i nekoliko kratkih. 

    SVETLA BUDUĆNOST | Bright Future – revijalni, autorski
    Igor Bezinović je mladi hrvatski autor čije kratke filmove je PAFF publika već imala prilike da vidi. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će se prikazati 12 kratkih radova nastalih u raznim vrstama produkcije i uslova. Igor je režirao dokumentarni film „Blokada“, a trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu „Kratki izlet“ čiji završetak se očekuje krajem godine. 

    ***

    Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

    Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

    Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije – na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora. 

    ***

    Ovogodišnje grafičko rešenje plakata, tj. crtež koji će krasiti sav festivalski i promotivni materijal, delo je mladog ali već etabliranog strip umetnika iz Pančeva, Borisa Stanića (radovi: „Radosav I i II“, „Atentat – S one strane patnje“).

    PONOĆNA JEZA je poseban program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava u Pančevu od 7. do 11. septembra u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

    Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]