• „Poslednji Romeji“ Nemanje Rotara na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posle velikog uspeha romansirane biografije Miroslava Antića Sutradan posle detinjstva, koja je u proteklih godinu dana objavljena u dva izdanja i doživela više od 30 javnih promocija u zemlji i regionu, direktor Kulturnog centra Pančeva, Nemanja Rotar, predstaviće novu knjigu Poslednji Romeji, koja se pojavila u izdanju Arhipelaga, u ediciji Zlatno runo, na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

    Nova Rotarova knjiga sadrži u sebi dva uzbudljiva istorijska romana i jednu novelu i biće predstavljena publici u četvrtak, 29. oktobra, u 15 sati na štandu Arhipelaga. Tom prilikom, autor će potpisivati primerke svoje knjige, ali i romansirane biografije o Miroslavu Miki Antiću Sutradan posle detinjstva.

    Knjiga Poslednji Romeji donosi dva istorijska romana Nemanje Rotara o Vizantiji (Poslednja noć na Levantu i Čuvari Balkana), kao i novu Rotarovu postvizantijsku novelu Zlatni rog u kojoj se na uzbudljiv način sreću istorijsko doba i savremeni trenutak. Rotar pripoveda sugestivno i zavodljivo, intrigantno i promišljeno, pletući priče u kojima se sustiču istorija i savremenost, činjenice i epska fantastika, dokumenti i imaginacija.

    Poslednja noć na Levantu govori o padu Carigrada 1453. godine i o turskom osvajanju vizantijske prestonice. Rotar uzbudljivo pripoveda o poslednjim trenucima vizantijske imperije, o borbama za grad, o herojskoj odbrani branilaca, o životu u opsednutom gradu, kao i o dolasku nove imperije koja u osvajanju Carigrada vidi čas svog sudbinskog ispunjenja.

    Čuvari Balkana su istorijski roman koji zahvata period od doba vizantijskog cara Justinijana I i VI veka, preko propasti Carigrada, turskog i austrijskog vladanja nad Balkanom i Beogradom, do okupiranog Beograda i Pančeva u Drugom svetskom ratu i do savremenog trenutka. U središtu romana je uzbudljiva priča o misterioznoj specijalnoj vojnoj jedinici Čuvari Balkana koja traje od Justinijanovog vremena i pojavljuje se u različitim epizodama istorije kao poslednji čuvar vizantijskog nasleđa. Čuvari Balkana su zanosna istorijska priča u kojoj se prepoznaju elementi krimi proze i epske fantastike.

    Novela Zlatni rog uokvirava ova dva vizantijska romana pričom o engleskom istraživaču i avanturisti koji želi da se u tajnim podrumima Aja Sofije u Istanbulu domogne čarobnog mača cara Konstantina koji je, nekoliko sati pred sam pad Carigrada, tu sakrio drevni viteški red Konstantinovih anđela.

    Objavljeni u jednoj knjizi, dva vizantijska romana Nemanje Rotara i piščeva postvizantijska novela Zlatni rog stvaraju jednu novu i zaokruženu celinu koja čitaocima daje mnogo više nego što bi dobili od njenih pojedinačnih delova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]