• Povodom godišnjice smrti, izložba portreta patrijarha Pavla u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tačno u 10:45 13 godina, na VMA, 15. novembra 2009. godine preminuo je “živi svetac”, jedan od najomiljenijih srpskih poglavara.

    Povodom ovog tužnog događaja u Gradskoj biblioteci u Pančevu sutra se u 19 časova otvara velika izložba “Portreti patrijarha Pavla”, njegovog dugogodišnjeg fotografa, Hadži Marka Vujičića.

    – Patrijarh Pavle je imao poseban odnos prema Pančevu. Bio je veoma vezan za  manastir Vojilovicu gde su za vreme Drugog svetskog rata bili utamničeni patrijarh srpski Gavrilo ( Dožić) i episkop žički Nikolaj (Velimirović) – kaže autor izložbe, Hadži Marko Vujičić.

    Posetioci će imati priliku da vide 33 portreta patrijarha nastalih u periodu od 2003. do 2009. godine.

    Ovaj broj fotografija simboliše i godine života Isusa Hrista, ali i 33 godine koliko je patrijarh Pavle u najtežem period za Srbe, proveo na Kosovu, kao episkop raško-prizrenski.

    Izložba je do sada prikazana u više desetina gradova u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori.

    Hadži Marko Vujičić, član je Međunarodne asocijacije novinara i Udruženja novinara Srbije i fotoreporter redakcije Frankfurtskih Vesti – jedinog dnevnog lista za sprsku dijasporu.

    Autorovo poznanstvo sa patrijarhom datira od 1995. godine kada je bio učenik bogoslovije “Sveti Sava” u Beogradu koju je patrijarh često posećivao, a nastavilo se i kasnije kada je Vujičić pratio patrijarha za izveštavanje novina Srpske patrijaršije “Pravoslavlje” gde je do 2007. bio urednik fotografije.

    Za svoj rad, Hadži Marko Vujičić je do sada odlikovan sa više najviših crkvenih priznanja.

    Od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja dobio je medalju Vaseljenske patrijaršije “Apostol mira, ljubavi i nade”, a od Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine – zlatnu metalju regenta Aleksandra Karađorđevića, zlatnu medalju kralja Petra I Karađorđevića i medalju vojvode Stepe Stepanovića.

    Izložbu “Potreti patrijarha Pavla”, u saradnji sa gradskom opštinom Mladenovac, organizuju Gradska biblioteka Pančevo i Udruženje “Slovenska unija”.

    Tačno u 10:45 13 godina, na VMA, 15. novembra 2009. godine preminuo je “živi svetac”, jedan od najomiljenijih srpskih poglavara.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]