predstava Foto: Narodno pozorište u Beogradu
Kultura

Predstava „Prah”: Da li se sreća meri bogatstvom?

Pančevo, Sre, 10/02/2016 - 11:45
Mirjana MarićPANČEVO - Zamislite da se se jednog dana probudite i shvatite da ste dobili sedmicu na lotou. Koliko bi se vaš život u sekundi promenio? Kome biste to prvo saopštili? I šta biste uradili sa tolikim novcem?

Baš o ovoj situaciji govori predstava "Prah" koja je odigrana u ponedeljak, 8. februara u dvorani Kulturnog centra Pančeva. Predstava je rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, po drami Đerđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, a scenograf je Ljubica Milanović.

U sjajnoj izvedbi glumci Nataša Ninković i Zoran Cvijanović predstavili su nam paletu emocija koje nastaju kada materijalno zakuca na vrata jedne obične, siromašne porodice. Kakve se dileme javljaju i kroz kakve muke prolaze oni koji su do juče živeli skromnim životom, simpatično je prikazano kroz jedan tipičan muško-ženski odnos.

O samoj predstavi reditelj je nedavno rekao da veličina ovog komada upravo leži u njegovoj jednostavnosti i u tome kako Špiro priču dramaturški vodi do kraja.

Od ushićenja, radosti, planova i neracionalnih želja, vrlo brzo emocije prelaze u nepoverenje, preispitivanje porodičnih odnosa i vrednosti, vaspitanja dece, zbog kojih se kod likova javlja sumnja i ljubomora. Oduševljenje se menja moralnim posrnućem, koje oni pokušavaju da se isprave pravednošću i poštenjem u čemu na samom kraju i uspevaju.

Ova priča je uvek aktuelna, jer u našoj sredini većina ljudi živi na rubu egzistencije i mašta o nekom čudu, koje će ih spasti od bede i siromaštva. Međutim, predstava odgovara na veoma jednostavna pitanja – Da li se sreća meri bogatstvom? Da li je bogatstvo posedovati novac?

Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Radnja njegovih romana često je prostorno i vremenski izmeštena, ali su paralele sa današnjim vremenom više nego očigledne. Njegove drame su višestruko nagađene, a dobitnik je i nekoliko nagrada za "Najbolju mađarsku dramu godine".

Predstava će se ponovo igrati u ponedeljak 21. februara, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raše Plaovića” sa početkom u 20:30h.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti