• Predstava „Prah”: Da li se sreća meri bogatstvom?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Zamislite da se se jednog dana probudite i shvatite da ste dobili sedmicu na lotou. Koliko bi se vaš život u sekundi promenio? Kome biste to prvo saopštili? I šta biste uradili sa tolikim novcem?

    Baš o ovoj situaciji govori predstava „Prah“ koja je odigrana u ponedeljak, 8. februara u dvorani Kulturnog centra Pančeva. Predstava je rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, po drami Đerđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, a scenograf je Ljubica Milanović.

    U sjajnoj izvedbi glumci Nataša Ninković i Zoran Cvijanović predstavili su nam paletu emocija koje nastaju kada materijalno zakuca na vrata jedne obične, siromašne porodice. Kakve se dileme javljaju i kroz kakve muke prolaze oni koji su do juče živeli skromnim životom, simpatično je prikazano kroz jedan tipičan muško-ženski odnos.

    O samoj predstavi reditelj je nedavno rekao da veličina ovog komada upravo leži u njegovoj jednostavnosti i u tome kako Špiro priču dramaturški vodi do kraja.

    Od ushićenja, radosti, planova i neracionalnih želja, vrlo brzo emocije prelaze u nepoverenje, preispitivanje porodičnih odnosa i vrednosti, vaspitanja dece, zbog kojih se kod likova javlja sumnja i ljubomora. Oduševljenje se menja moralnim posrnućem, koje oni pokušavaju da se isprave pravednošću i poštenjem u čemu na samom kraju i uspevaju.

    Ova priča je uvek aktuelna, jer u našoj sredini većina ljudi živi na rubu egzistencije i mašta o nekom čudu, koje će ih spasti od bede i siromaštva. Međutim, predstava odgovara na veoma jednostavna pitanja – Da li se sreća meri bogatstvom? Da li je bogatstvo posedovati novac?

    Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Radnja njegovih romana često je prostorno i vremenski izmeštena, ali su paralele sa današnjim vremenom više nego očigledne. Njegove drame su višestruko nagađene, a dobitnik je i nekoliko nagrada za „Najbolju mađarsku dramu godine“.

    Predstava će se ponovo igrati u ponedeljak 21. februara, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raše Plaovića” sa početkom u 20:30h.

    M. M. Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura