Vladimir Mitrovic
Kultura

Predstavljena knjiga priča „Sećam se“ Vladimira Mitrovića

Izvor: 
Nataša Petrović Sub, 12/05/2018 - 14:12Knjiga kratkih priča „Sećam se“ sa podnaslovom „Zakasneli scenario za film koji je već režirao život“ pančevačkog autora Vladimira Mitrovića, predstavljena je u petak, 11. maja, u prostorijama Gradske biblioteke. Tom prilikom, otvorena je i izložba ilustracija Emila Sfere i fotografija Aleksandra Saše Stojkovića. Na promociji knjige su, pored autora, govorili Jelena Angelovski, Aleksandar Stojković i Emil Sfera, dok je odlomke iz knjige čitao Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke. Promociju knjige pratila je i muzika benda 107. generacije učenika pančevačke Gimnazije.

Na predstavljanju knjige je istaknuto da se ova zbirka sastoji iz dva dela od po 24 kratke priče koje nose poznate naslove onoga što smo čitali, filmova koje smo gledali, pesama koje smo slušali. Tako se u knjizi sreću priče pod naslovima „Bio jednom jedan lav“, „Noć i magla“, prema istoimenoj priči Danila Kiša, „Sunčanica“, „Ko to tamo peva“.

Ovo je knjiga priča o odrastanju i sazrevanju jedne generacije, a pančevačka Gimnazija je glavna tema oko koje se okupljaju junaci tih priča. Priče u knjizi su poređane hronološki, od gimnazijskih dana do godišnjica matura, dok i starenje i smrt polako ulaze u vidokrug, te se tako u knjizi pominju i neki junaci kojih više nema. Takođe je istaknuto i to da kroz sve priče provejava neka nostalgija i tiha seta koja nikada ne prelazi u gorčinu. Bilo je reči i o protoku vremena i varljivosti sećanja, te stoga navodimo i jedan citat sa korica knjige: Sada mi je napokon jasno. Svako sećanje je nepouzdano. A ono što verujemo da se dogodilo postaje vremenom jedino važno. Ljudi priče ispredaju. Pisci fantaziraju. Izvestan je samo onaj trenutak večnosti u kome, i onako, prestaje sećanje.     

Vladmir Mitrovic
32253600_10209417598076580_2831902333183459328_n.jpg
     


MarketingNajnovije vesti