• Preporuka za čitanje – „Kamčatka“ Marselo Figeras („Dereta“)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uprkos naslovu, radnja se odvija u Argentini, 1976. godine, dok u zemlji vlada diktatura. Roditelji četvoročlane porodice u opasnosti su od hapšenja, pa su primorani da se sklone u sigurnu kuću na selu. Pripovedač je stariji sin, desetogodišnji dečak, dok mlađi ima pet godina. Deca ne znaju tačno šta se dešava, ali stariji dečak polako sazreva i shvata. Oni teško podnose odlazak od kuće, sigurnosti, škole, prijatelja, omiljenih igračaka. Pokušavaju to da prevaziđu pretvarajući se da doživljavaju jednu veliku, knjišku avanturu u kojoj glume nekog drugog. U tome im pomaže i 18-godišnji mladić Lukas, koji se privremeno sklanja u istoj kući. Iz dana u dan opasnost raste, da bi na kraju morali da se odvoje od roditelja.
    Kamčatka iz naslova ima simbolično značenje utočišta, sigurnosti. A došla je iz dečije igre Riziko, koju dečak igra sa ocem. U svakoj igri, ta Kamčatka ostaje neosvojiva. Kroz prizmu jednog deteta, priča se priča o jednoj ozbiljnoj stvari, o „čikama“ koji nestaju, torturi, hapšenjima, ubistvima. To je nevidljivo, ali prisutno.
    Marselo Figeras je rođeni Argentinac, koji sada živi u Barseloni. Novinar je, pisac i filmski scenarista.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]