• Preporuka za čitanje – „Pre nego što umrem“ Dženi Daunam („Laguna“)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitate naslov i pomislite – ne želim da čitam ovu knjigu, sigurno je mnogo tužna. A onda se ipak osmelite i ponadate da će biti dobra, da će više slaviti život nego što će pripovedati o smrti. I budete u pravu, sve do pred kraj.
    „Volela bih da imam dečka. Volela bih da živi na vešalici u mom ormaru. Kad god bih poželela, mogla bih da ga izvadim i on bi me pogledao kao što momci rade na filmu, kao da sam divna“. 16-godišnja devojka Tesa umire od leukemije i želi pre toga da oseti ljubav. I telesnu i onu pravu. Želi da je neko zavoli tako, da ne pobegne uplašen bolešću i izvesnim skorim rastankom. Želi da proba zabranjene stvari, da krši zakon. Iako tako povređuje svoje telo i posle toga joj se stanje još više pogorša, ona oseća da je živa,da prkosi.
    Engleskinji Dženi Daunam ovo je prva knjiga,ali ju je odmah proslavila i donela nagrade. (Zanimljivo je da je ona bila glumica pre nego što se posvetila pisanju). Pripoveda lepo, lako, sa primetnim trudom da ne ode u patetiku. Njena knjiga je za tinejdžere, jer dosta realno govori o njihovom životu, problemima, načinu razmišljanja. I za roditelje, da ih možda malo bolje razumeju i na pravi način odreaguju na njihov bunt. Ali i za sve nas koji volimo da čitamo, koji emotivno proživljavamo zajedno sa likovima sve one strašne trenutke kad neko umire.
    Tužno je, ali istinito. Kao život ponekad.
    D. J.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]