Kultura

PRIČA O ALEKSI JANKOVIĆU SINOĆ U APOLU: Da li je iko sa predstave izašao ravnodušan? (FOTO)

Pančevo, Pet, 03/03/2017 - 11:51
Aleksandar Stojković

Sinoć u dvorani Apolo, mladi glumci Pozorišta „Dadov" odigrali su predstavu „Nasilje" u režiji Kokana Mladenovića. Na sceni dobro poznatog pančevačkog prostora imali smo priliku da vidimo još jedno briljantno Mladenovićevo delo. 

Predstava je pre svega posvećena Aleksi Jankoviću, četrnaestogodišnjaku koji se ubio pošto su ga vršnjaci zlostavljali više od osam meseci. Ali ne samo njemu, predstava oštro kritikuje nasilje, odnos okoline prema njemu i opominje na posledice. 

Na sceni je bilo više od 40 mladih glumaca, koji su svojim sjajnim nastupom prestavili nasilje, tugu, bol, patnju, poremećene vrednosti u našem društvu i pokušali da kroz predstavu dosanjaju ono što je Aleksa želeo - da postane pilot. Teško da je bilo ko iz Apola izašao ravnodušan.

Komad je smešten u 45 minuta, koliko traje jedan školski čas i opisuje košmar kroz koji je Aleksa prošao. Rađena je na osnovu emisija i novinskih članaka koji su potresli čitavu Srbiju. Ali očigledno ne dovoljno, s obzirom na to da „Aleksin zakon" još uvek nije donet. A Nacrt “Aleksinog zakona” koji bi trebalo da spreči vršnjačko nasilje, predviđa mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana, a da mu se u međuvremenu pruži stručna pomoć kao i oduzimanje licence i otkaz za nastavnike i stručna lica koja ne prepoznaju nasilje u školi.

Ukoliko sinoć niste bili u Apolu, propustili ste mnogo. Ovo je predstava koju svakako treba pogledati.

 

nasilje_dadov9551.jpg

 

nasilje_dadov9579.jpg

 

nasilje_dadov9586.jpg

 

nasilje_dadov9615.jpg

 

nasilje_dadov9642.jpg

 

nasilje_dadov9656.jpg

 

nasilje_dadov9672.jpg

 

nasilje_dadov9689.jpg

 
MarketingNajnovije vesti