• Prikaz knjige „Divizija Princ Eugen“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstavljanje knjige „Divizija Princ Eugen“, istoričara Srđana Božovića, višeg kustosa Narodnog muzeja Pančevo, priređeno je u utorak, 29. decembra, u starčevačkom Kreativnom kulturnom klubu. 

    O tome kako se menjao način života stanovnika Vojvodine, tačnije Južnog Banata, prilikom dolaska Habzburške monarhije na vlast, govorio je sam autor. On je istakao da o ovoj diviziji nema nijednog ozbiljnjeg istorijskog rada, osim sporadičnih istorijskih informacija, a knjige koje su štampane u Nemačkoj, u periodu od 1968. do 2004. godine, pisali su autori koji nisu ni boravili na ovim prostorima. Oni su imali samo nemačke podatke, nisu se koristili arhivskom građom, kao ni izjavama svedoka. Voditelj književnog programa bio je Momčilo Mrčković. 

    – Nemci su ovde organizovano počeli da se doseljavaju početkom 18. veka, konkretno posle mira u Požarevcu, 1718. godine. Nekoliko godina pre toga došlo je do sukoba između Habzburške monarhije i Turaka, odnosno Otomanskog carstva. Čuveni austrijski vojskovođa Princ Eugen Savojski potukao je Tursku vojsku u više bojeva, i zauzeo ovaj deo Vojvodine. Pančevo je 1716. godine promenilo vlast, koja više nije bila turska, već austrijska, kada je počela jedna nova era u životu ovih krajeva – objasnio je Božović. 

    Promocija je priređena u organizaciji Kreativnog kulturnog kluba. 

    Jelena Katana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]