• Promocija knjige „Mozak i unutrašnji svet“ u pančevačkoj Biblioteci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Gradskoj biblioteci Pančevo danas, 16. decembra, od 19 časova biće održana promocije knjige autora Marka Solmsa i Olivera Turnbula „Mozak i unutrašnji svet“.

    Izlaskom ove knjige, stručna i šira čitalačka publika u Srbiji dobila je prvu priliku da se na svom jeziku upozna sa neuropsihoanalizom, koja predstavlja savremen multidisciplinarni pristup psihičkim fenomenima koji objedinjuje znanja psihoanalize i neuronauka. Ova knjiga predstavlja opšti uvod u nastanak neuropsihoanalitičke misli i odabrana je na predlog prevodioca i uz punu podršku dr Solmsa, upravo zato što čitaocima pruža najširi pregled ovog naučnog polja o kom se kod nas nedovoljno zna. Osim toga, ona je pisana jezikom koji je jednako pristupačan i stručnjacima i laicima.

    U pokušaju da smeste psihijatrijsko znanje i obuku budućih psihijatara direktnije u kontekst savremene biologije, autori skiciraju početke novog intelektualnog okvira za psihijatriju koji polazi iz tekućih bioloških znanja o odnosu uma prema mozgu.

    Najznačajnije otkriće Marka Solmsa je otkriće mehanizama sanjanja u prednjem mozgu. Mnogi naučnici su se bavili istraživanjem sanjanja i pre dr Solmsa, ali je on prvi koji je otkrio nešto što je promicalo njegovim prethodnicima. Pre predstavljanja ovog otkrića, on vodi čitaoca na zanimljivo putovanje kroz neurofiziologiju i neuroanatomiju i dalje, kroz svesne i nesvesne procese, kroz tajanstvene puteve pamćenja, kroz egzistencijalno važne sisteme emocija, kroz jezik i njegovu upotrebu u psihoterapiji, sve do genetike i polnih razlika. Ipak, centralno mesto pripada snovima. Autor daje poseban prostor temeljnom neuropsihološkom ispitivanju najzagonetnijeg od svih psihičkih fenomena.

    O knjizi će govoriti Tamara Džamonja Ignjatović, psiholog, Anđelka Kolarević, psihijatar i psihoterapeut, Milan Popov, filozof, Slobodan Nikolić, psihološki savetnik i terapeut i glavni urednik IP „Clio“ Zoran Hamović.

    Promociju knjige „Mozak i unutrašnji svet“ organizuju pančevačka Bibloteka, Centar IMAGO, Institut za filozofiju i interdisciplinarne studije Novi Sad i izavačka kuća „Clio“.

    U Gradskoj biblioteci Pančevo danas, 16. decembra, od 19 časova biće održana promocije knjige autora Marka Solmsa i Olivera Turnbula „Mozak i unutrašnji svet“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]