Foto: Gradska biblioteka Pančevo
Kultura

Promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ prof. Radmile Tonković

Izvor: 
013info Ned, 29/01/2023 - 14:11











U sredu, 1. februara, u 19h, u čitaonici Gradske biblioteke, održaće se promocija knjige  „Nebeske heroine sveta“ na kojoj će učestvovati autorka, prof. Radmila Tonković, i medijator Predrag Obradović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“.

Knjiga „Nebeske heroine sveta“ predstavlja jedinstvenu enciklopediju u svetu na temu letenja i uloge žena u avijaciji, koja na preko 500 stranica obuhvata preko 2000 biografija žena letača širom sveta i oko 1700 kolor fotografija. Obrađeno je više od 500 likova opisima letenja, radosti stvaranja, predočavanjem hrabrosti i odvažnosti, kao i spremnosti žrtvovanja u borbi za slobodu. Na taj način je prof. Radmila Tonković uspela da otrgne od nepravednog zaborava sve neustrašive dame koje su ostavile ogroman trag u vazduhoplovstvu njihovih zemalja kao i celog sveta. Knjiga je posvećena devojkama i ženama, koje su upravljale balonima, dirižablima, padobranima, zmajevima, jedrilicama, avionima i helikopterima, neustrašivo osvajale treću dimenziju života – vazduh, a istovremeno bile ćerke, majke, sestre, devojke, supruge i svoje sposobnosti morale dokazivati više od drugih. Bile su i ostale najlepši i najreprezentativniji ambasadori svojih zemalja u svetu…

Prof. Radmila Tonković je avijatičar, pedagog i prva žena vazduhoplovni novinar i vazduhoplovni urednik na Balkanu u brojnim časopisima. Čitanje njene biografije zaslužuje posebnu pažnju. Ona je jedna od najobrazovanijih Srpkinja. Stekla je visoko obrazovanje na Filozofskom, Filološkom fakultetu, školovala se na univerzitetima u Manhajmu, Hajdelbergu, Londonu i čuvenom Univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi, stručni je i naučni prevodilac, redaktor i lektor, U mnogim segmentima odigrala je ulogu pionira u našem vazduhoplovstvu. Jedna je od malobrojnih osoba na našim prostorima koja je nosilac lepeze prestižnih odličja u vazduhoplovstvu. Dobitnik je najviših priznanja Ruske Federacije, prva je i jedina žena nosilac Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije i dobitnik Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža, te je gotovo nemoguće nabrojati nagrade, priznanja, plakete, diplome i sertifikate za njene velike zasluge u oblasti vazduhoplovstva. Biografija prof. Radmile Tonković ušla je u ediciju „66 znamenitih Srba“. Živi i radi u Beogradu i Moskvi.








Marketing



Najnovije vesti