Kultura

"Prvi u Srbiji" - Zoran Penevski

Izvor: 
IP Laguna Uto, 15/03/2016 - 09:32U ovoj podsticajnoj i zabavnoj knjizi prvi put je na jezgrovit način uobličeno obilje građe o poduhvatima onih koji su nas zadužili uvođenjem novina kako u upravljanju državom i ekonomijom, tako i u nauci i umetnosti, zabavi, svakodnevnom životu. Uz izuzetno zanimljive fotografije nastale u vreme između dva svetska rata, prvi put su objavljene fotografije iz kolekcije Foto-dokumentacije Borbe, reč je o fotografijama na staklu, nastalim dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Ova knjiga-riznica podsetiće nas na stotine raznovrsnih činjenica iz istorije početaka, pružiti nova znanja, ali i poljuljati stara, hrabreći nas sve vreme da otkrivamo nove priče iz prošlosti naše zemlje. Mali civilizacijski podsetnik onoga što se prvi put pojavilo na teritoriji današnje Srbije. Pruža nam osnovne informacije i zanimljivosti iz raznih oblasti: država, školstvo, knjige, nauka i industrija, ekonomija, medicina, kultura, umetnost, saobraćaj, sport...

Knjiga nema pretenzije da bude naučna niti definitivna – informativna je, zabavna, a svojim zanimljivostima, herojima i posledicama podstiče na razmišljanje o tome kako je tekla priča o društvenom razvoju u Srbiji :

Ko je osnovao srpsko kraljevstvo, da li je Prvi srpski ustanak zaista bio prvi ustanak protiv Osmanlija, koja je prva knjiga štampana na srpskom jeziku, ko je izumeo prvi industrijski humanoidni robot na svetu, kako je nastao prvi srpski harem, ko je stvarno bio prvi srpski vampir...

Knjiga je, pre svega, namenjena ljubiteljima istorije i tradicije. Dok će mladima pružiti znanje iz opšte istorije i kulture, a odrasle podsetiti na zanimljive datume i priče iz prošlosti.

Priređivač ovog izdanja je Zoran Penevski (1967), pisac, scenarista i prevodilac. Autor je romana Lektor (SKC Novi Sad, 2015), Tragovi odsustva (Okean, 2008), Manje važni zločini (stipendija Fonda „Borislav Pekić“, Okean, 2005) i dr. Napisao je scenarija za strip-albume Korporativni pandemonijum (crtež A. Zolotić, Besna kobila, 2015; nagrada ULUPUDS-a za strip godine), Des Rivierès sur les Ponts (crtež G. Josić, Delcourt, 2004), Filip i Olga - knjiški moljci (crtež D. Pavlić; System Comics, 2012). Sa Ivicom Stevanovićem koautor je prvog srpskog grafičkog romana Ljubazni leševi (SKC Novi Sad, 2004; Komiko, 2011) i strip-albuma L’Anatomie du Ciel (Les Humanoides Associès, 2006).
MarketingNajnovije vesti