Foto: Pančevo Film Festival
Masterclass Zvonimir Jurić

Razgovor o režiji i glumi sa čuvenim hrvatskim rediteljem

Pančevo, Ned, 11/09/2016 - 13:59
Mirjana MarićPANČEVO, 11. septembar – Master klas Zvonimira Jurića održan je u subotu, 10. septembra, u dvorani Apolo. Cenjeni hrvatski reditelj je u razgovoru sa beogradskim rediteljem Nikolom Ljucom publici pričao o svojim iskustvima u izradi kratkih filomova, sa posebnim osvrtom na film „Žuti mesec” koji je prikazan pred sam razgovor. 

Jurić je rekao da više voli da priča sa publikom o tome šta im se nije dopalo u filmu, da kroz interakciju napravi opušteniju atmosferu jer, kako kaže razgovori mogu biti suhi, dosadni i narcisoidni. 

– Ovaj kratki film je bio na festivalu u Berlinu i deo je šireg omnibusa pod nazivom „Zagrebačke priče 1”. Nasatao je pre 7-8 godina i mogu da kažem da je strašno dobro odglumeljen, kaže Zvonimir. 

Razgovor je vodio beogradski reditelj Nikola Ljuca, čiji će film Vlažnost zatvoriti treći PAFF. 

Prema rečima Nikole Ljuce, kratki film „Žuti mesec” Zvonimira Jurića predstavlja jedan od najboljih filmova ovog žanra od perioda raspada bivše Jugoslavije, a ovom prilikom sa njim je razgovarao o samom načinu na koji se piše kratki film, kako radi sa glumcima, razvija scenario i njegovoj karijeru uopšte.

ZVONIMIR JURIĆ rođen je 1971. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsku i TV režiju 1999. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova („Crnci su izdržali, a ja?”, „Jurić: tvrđa 1999” i „Nebo ispod Osijeka”).

Autor je igranog filma „Onaj koji će ostati neprimijećen”. Režirao je i dio omnibusa „Sex, piće i krvoproliće”. Njegov kratki film „Žuti mjesec”, dio omnibusa „Zagrebačke priče” bio je prikazan u konkurenciji berlinskog filmskog festivala i osvojio je nekoliko nagrada.

Dugometražni igrani film „Crnci”, koji je režirao i napisao zajedno s Goranom Devićem, nagrađen je s četiri hrvatske i osam međunarodnih filmskih nagrada, između ostalih Grand prix nagradama na festivalima u Linzu, Ljubljani i Beogradu. „Crnci” su 2010. bili hrvatski kandidat za Academy Awards. Iste su godine nagrađeni Nagradom grada Zagreba. Najnoviji dugometražni igrani film „Kosac” predstavljen je na pulskom filmskom festivalu, gde je nagrađen s četiri nagrade, te je potom prikazan na uglednom Toronto i Rotterdam IFF-u. 2015. bio je koscenarist i redatelj mini TV serije „Patrola na cesti”.
MarketingNajnovije vesti