• Retrospektiva fotografija Milene Maksimović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevačka fotografkinja Milena Maksimović za života nije stigla da ralizuje izložbu koja bi bila suma njenog ličnog i umetničkog istraživanja. Kao svojevrsan dug prema tome, njene saradnice, istoričarka umetnosti Jelena Vesić, umetnica Ivana Rakidžić Krumes i Jagoda Milkovski, pripremile su retrospektivu njenih najpoznatijih radova.

    U pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti, od 09. marta, biće izložene njene fotografije iz zbirki „Karta u jednom pravcu“, „23 2 76“, „Back up“ i „Mlade“, koje je ranije publika mogla da vidi u Beogradu, Novom Sadu, Varšavi, Londonu, Cirihu, Amsterdamu. Veliki deo opusa Milene Maksimović nastao je tokom perioda u kojem je bila bolesna i izolovana u svojoj kući. Iako na njenim fotografijama najčešće nema osoba, nego samo predmeta koji je okružuju, sve one ispisuju autobiografiju. A sa kakvom je odvažnošću stvarala, govore reči Jelene Vesić:

    – Milena Maksimović – fotografkinja putenosti, koja nas je terala da se zapitamo pred sopstvenim užitkom, fotografkinja potlačenosti izvađene iz celofana humanitarizma, fotografkinja neočiglednog, ponekad i teško razgovetnog prizora…fotografkinja hiper-materijalnog i dematerijalizujućeg u opštim rezovima. Kakvo usuđivanje!

    Milena Maksimović je rođena 1976. godine u Pančevu. Diplomirala je grafički dizajn na Višoj politehničkoj školi. Priredila je osam samostalnih izložbi i učestvovala na 30-ak grupnih u zemlji i inostranstvu. Objavljivala je fotografije u raznim stručnim i dnevnim publikacijama. Dobitnica je nagrada Pančevačkog salona umetnosti 2002. i 2005. godine. Izložba „Inkopatibilnost života“ trajaće do 15. marta.

    D. J.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]