• Retrospektiva likovne kolonije „Ivanovo“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izložba 22 rada, isto toliko učesnika likovne kolonije „Ivanovo”, četvorogodišnji je presek različitih poetika inspirisanih lokalnim pejzažom.

    Retrospektiva radova četiri minule Likovne kolonije „Ivanovo” postavljena je do 20. februara u Foajeu Kulturnog centra u Pančevu, kao uvod i najava svog petog izdanja.

    Prvi saziv kolonije održan je 2019. godine u organizaciji ivanovačkog Doma kulture „Žarko Zrenjanin” i Art-kluba „Dukat” iz Pančeva, a umetnici su dolazili sa raznih strana, iz Kovina, Debeljače, Kovačice, Beograda i najviše iz Pančeva. Tokom boravka u ovom najjužnijem selu južnog Banata, stvaraoci su za motiv mahom birali predele ovog kraja, slikane različitim poetikama, uvek uz zdušnu pomoć velikih imena domaće likovne scene, poput Milutina Dedića, Miloša Šobajića, a ove godine im se pridružio  Vasa Dolovački iz komšijskog Bavaništa.

    Svojevrsni presek rada kolonije „Ivanovo”, za njene četiri godine trajanja, predstavljen je kroz odabrane radove Nebojše Bolesnikova, Dragoslava Husara, Olgice Marković Husar, Nikoline Tubić, Dejana Ratkovića, Ivane Markez Filipović, Gordane Đurađević Prvanov, Petra Putića, Ljubomira Topala, Jelene Badnjevac, Jonela Popović, Aleksandra Alimpića, Vanje Velisavljev, Vasilija Vase Dolovačkog, Šandora Šeberlea, Nikole Komosara, Ereša Đerđa, Zorana Deranića, Milovana Panića, Miroljuba Mikija Kršanina, Gorana Pečenovića i skulpturu Miluna Šiljkovića.

    Organizatori nastoje da koloniju produže na više dana, privuku i umetnike iz što više različitih sredina, nudeći im ne samo uslove da stvaraju već i da inspiraciju pronalaze u još uvek netaknutim predelima Parka prirode „Ivanovačka ada”, na Dunavcu i okolini. U tom naumu, oslanjaju se na podršku grada Pančeva, a ove godine se spremaju da obeleže, kako kažu, i mali jubilej, pet godina postojanja.

    Za to vreme nastalo je nekoliko desetina dela koja su sada deo fonda galerije ovdašnjeg doma kulture, kao vredno svedočanstvo trenutka u kojem su nastajali.

     

    Izložba 22 rada, isto toliko učesnika likovne kolonije „Ivanovo”, četvorogodišnji je presek različitih poetika inspirisanih lokalnim pejzažom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]