Seoba Srba Paja Jovanović Narodni muzej Pančevo Foto: Narodni muzej Pančevo
Kultura

Seoba Srba pred Novosađanima

Izvor: 
Narodni muzej Pančevo Pon, 24/10/2016 - 09:53

Remek–delo Paje Jovanovića „Seoba Srba“, koje se nalazi u fundusu Narodnog muzeja Pančevo, biće izloženo u Muzeju Vojvodine od 26. oktobra do 13. novembra. Prilika da Novosađani uživaju u slici, koja ima važnu istorijsku konotaciju, jeste obeležavanje 169 godina od osnivanja Muzeja Vojvodine.

Saborski sinod, na čelu sa patrijarhom Georgijem Brankovićem, angažovao je najpoznatijeg umetnika Paju Jovanovića  da naslika monumentalnu kompoziciju Seoba Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem 1690. u cilju izlaganja na Milenijumskoj izložbi u Budimpešti 1896. Ugarska vlada je organizovanjem ove izložbe nameravala da obeleži hiljadugodišnjicu pokrštavanja i dolazka Mađara u Panonsku niziju. Predstavljanjem najvažnijeg događaja u prošlosti panonskih Srba (severno od Save i Dunava)  trebalo je istaći trajno i legalno prisustvo srpske crkve i naroda na ovim prostorima.

Verzija koja se čuva u Narodnom muzeju Pančevo prenosi nam prvobitnu ideju autora – prikazujući paradni portret tadašnjeg srpskog društva, a uz težnju ka istorijskoj autentičnosti istovremeno poseduje heroizovanu notu. 

Slika „Seoba Srba“ autentično svedoči o jednom presudnom istorijskom događaju, kao i istorijskom trenutku samog nastanka dela, o razvoju i stanju u umetnosti i kulturi srpske etnije, te stoga predstavlja veoma vredno delo od nacionalnog značaja.

 
MarketingNajnovije vesti