LIKOVNA KOLONIJA

Slikari traže inspiraciju u Deliblatskoj peščari

Pančevo, Uto, 08/09/2015 - 17:44
Zbog manjka sredstava neće biti kupljena nova oprema i renoviran objekat za smeštaj umetnika.
Ovogodišnja Likovna kolonija „Deliblatski pesak”, nakon odlaganja zbog problema sa snabdevanjem vodom u Devojačkom bunaru, počinje u subotu, 12. septembra, i trajaće do 20. septembra. Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo ugostiće četvoro umetnika iz regiona, a učestvovaće i sedmoro slikara koji do sada nisu slikali u Deliblatskoj peščari.

Na spisku učesnika je i sedmoro Pančevaca, među kojima su mladi umetnici, ali i oni koji su već učestvovali na prethodnim likovnim kolonijama. Iako je za koloniju planiran budžet od 900.000 dinara, Stojan Boškov iz KPZ-a precizirao je da će zapravo biti utrošeno 700.000 dinara. Zbog toga neće biti moguće urediti i adekvatno uskladištiti zbirku od skoro 1.200 umetničkih dela, a ni renovirati objekat u kome će umetnici biti smešteni.

– Nećemo uspeti da poboljšamo smeštaj, što smo planirali, od Grada Pančeva smo dobili 405.000 dinara, od Pokrajine 100.000 dinara, a od donatora oko 250.000 dinara. Ovo je najmanja suma u proteklih pet godina koja izdvojena za koloniju iz gradske kase. Kada je reč o donatorima, i tu se situacija pogoršava – istakao je Boškov.

On, kaže da Likovana kolonija najviše zavisi od finasiranja iz budžeta Grada, ali da bi grad trebao da pažljivije bira manifestacije koje će fianasirati. Stojan Boškov je napomenuo da je za KPZ najvažnije to što će, nakon kolonije, obogatiti svoju kolekciju za još 20 slika.

On je naveo da će gosti ove godine biti: Slobodan Timčevski (Makedonija), Stojmir Ivanov (Bugarska), Iskra Beličanska (Slovenija) i Adriana Ilin Tomici (Rumunija). Pored njih, na likovnoj koloniji slikaće i mr Nebojša Jocić iz Kosovske Mitrovice, dr Aleksandra Perić iz Leskovca, Mila Ristić iz Beograda, Marija Jevtić iz Novog Sada, Tijana Munćan iz Zrenjanina, Predrag Milošević iz Zaječara i Jovanka Rašović iz Kruševca. Iz našeg grada na koloniju odlaze: Milovan Panić, Milosav Urošević, Biljana Dolić Stojiljković, Dejan Ratković, Dušan Marino, Milan Bulatović i Dragan Đorđević.
MarketingNajnovije vesti