rambo
Intervju - Rambo Amadeus, muzičar

„Svaki moj tekst je pogled na društvo iz posebnog ugla”

Pančevo, Pon, 22/02/2016 - 17:56
Mirjana Marić


U petak, 26. 2. sa početkom u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva održaće se „Veče glomazne poezije“ Ramba Amadeusa i Ivana Aleksijevića. Reč je o posebnom programu u okviru kojeg Rambo Amadeus čita, recituje, prepričava i „pripevava“ najglomaznije tekstove iz svog impozantnog opusa.

Na sceni će se sa Rambom Amadeusom naći maestro Ivan Aleksijević, koji na klaviru vešto prati vratolomne promene tema, raspoloženja i tempa, ali i svojim više nego duhovitim komentarima „dodaje gas“ ravnopravno veslajući u ovom „dvojcu bez kormilara“ za koji se zapravo ni ne zna kuda je krenuo, gde i kad će stići, i koji samo vodi računa s da se zadrži elegancija, brzina i udobnost plovidbe. Dvojcu će se na sceni pridružiti i Miroslav Tovirac na kontrabasu i Sale Ranković na bubnjevima, za pojačanje euforičnih momenata.

Ovim povodom razgovarali smo sa Rambom, koji je na svoj specifičan, šaljiv način pričao o „Večerima glomazne poezije”.

Osmislili ste veoma zanimljiv način da komunicirate sa publikom. Večeri glomazne poezije se održavaju još od oktobra meseca, da li ste zadovoljni posećenošću i komentarima?

- Svakako, naročito me raduje činjenica što program u pozorištima počinje rano, u 20 h, pa onda mogu poslije nastupa i ranije na spavanje.  

Ideja je da kroz recitovanje, čitanje i prepričavanje predstavite svoje pesme na drugačiji način. Koliko vi uživate u ovim nastupima? I koliko se razlikuju od klasičnih?

Manje je ritma, bubnjeva, buke, prilagođen je program senzibilitetu pozorišne publike. Više je improvizacije, zezanja, humora, ali naravno i manje temperamentne muzike, koja ostaje za uobučajene koncerte.

Na sceni ste sa Ivanom Aleksijevićem, pijanistom i kompozitorom iz Pančeva. Kako ste došli na ideju da imate pratnju na klaviru. I koliko ova pratnja unosi dinamike u nastup?

- Ivan je moje prirodno okruženje , sarađujem godinama sa njim, Jako je duhovit, i sasvim se uklapa u ovaj koncept. 

Šta je cilj ovih koncerata? Na koji način publika treba da doživi "Večeri glomazne poezije"? Šta je njihova poruka?

- Cilj je ozarenje, naravno, ideja svakog mog nastupa je da ozarim i publiku i sebe. Naravno, na koncertima volim sebe i publiku da bacam u trans, ovdje je ozarenje sasvim dobra mjera. Poruka je mnogo, svaki moj tekst je neki pogled na društvo iz posebnog ugla, mislim da ljudi nakon glomazne poezije danima imaju želju i inspiraciju da razmatraju sve te moje uglove gledanja na svoj način. 

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti