• TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Milica Pejatović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Milica Pejatović devetnaestogodišnja je pesnikinja iz Pančeva. Bivša je učenica Gimnazije ‚‚Uroš Predić“, a sadašnja studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu. Kroz srednjoškolsko školovanje takmičila se i osvajala nagrade iz gramatike i književnosti. Pored književnosti, Milica se bavi i folklorom, od svoje četvrte godine vežba i nastupa zajedno sa KUD-om ‚‚Stanko Paunović“. 

    Za Portal 013info, Milica je pričala o svom radu, njegovim početcima i daljim planovima, a na kraju teksta sa čitaocima je podelila i dve svoje pesme.

    Kako si počela da se baviš pisanjem?

    – Kada sam bila mala, mama mi je baš puno čitala. Kasnije sam i sama nastavila da čitam dosta, pa sam onda u osnovnoj školi počela da pišem. Slala sam radove na konkurse tada, a onda sam se susretala sa sve lepšim knjigama i sve inspirativnijim ljudima sa polja književnosti i umetnosti uopšte i to me je motivisalo da se baš za to opredelim.

    Šta sve pišeš i na čemu sve radiš?

    – Pa pre svega pišem poeziju, ali pored toga napisala sam i dosta još ne javnih stvari. U prvom razredu srednje škole napisala sam jednu radio dramu ‚‚Tri dame“, Ta radio drama će, ako sve pođe kako treba imati svoju premijeru krajem ovog septembra. Gde i tačno kada, još uvek nije poznato. Priča se odvija na prelazu iz srednjeg veka ka humanizmu i renesansi. U skladu sa takvim prelazom je i priča o tri hrabre dame čije su sudbine međusobno povezane. Ideja je da kako se manjaju mesta radnje, da se tako na platnu menjaju i slike, tako bi gledaoci, tj. slušaoci imali potpun ugođaj.

    Šta je za tebe, kao mladu spisateljicu, književnost?

    Ovo je jedno od pitanja koje sam pitala samu sebe jednom prilikom ranije, razmišljala sam o tome kako ne bih imala odgovor iz glave. Tako da sam jednom prilikom napisala par reči ‚‚O književnosti“:

    ‚‚Književnost volim jer rađa empatiju. Kada prodišeš dahom lika, ušavši mu pod kožu, nailaziš na dušu koja leluja po mrtvim stranicama papira. I tad, kad osetiš njegov dah u svom telu, kao da si nanovo oživeo. Probuđen za neki drugi svet. Tu gde se uveže mrtvo slovo sa živim bićem koje je negda obitavalo, možda samo i u svesti autora, nalazi se jedina  metafizička ravan dojmljiva čoveku.“

    U pozorištu Raznih, u Beogradu, Milica već nekoliko meseci glumi u predstavi ‚‚Sav taj seks“. Predstava još nije doživela svoju premijeru, ali je, kako nam navodi Milica, spremno čeka. 

    – Pre pozorišta Raznih nigde van časova srpskog jezika nisam imala priliku da glumim. Pošto moja profesorka srpskog jezika iz Gimnazije, Aleksandra Mihajlović, poznaje Rastka Jeftića, pozvala je nas iz odeljenja da se i mi prijavimo za glumu tamo. Bilo nas je nekoliko, međutim ja sam jedina ostala. Predstava se zove ,,Sav taj seks“, ona govori o problemima i bolestima na tom polju kod mladih. Još nije imala premijeru, ali očekuje se tokom godine.

    Kakvi su tvoji planovi?

    – Pa dalji planovi su fokusirani naravno na fakultet i rad na tome budućem akademskom uspehu. Ali naravno pored toga planiram da pišem, da glumim i da igram. Jedan od planova koje se nadam da će se ostvariti jeste da organizujem književne večeri. Volela bih tako nešto da organizujem, imam neke planove oko toga ali ništa konkretno za sada. Što se tiče pisanja možda nekad izbacim zbirku pesama ili nešto slično.

    Milica je vrlo rado sa čitaocima portala 013info podelila dve svoje pesme ‚‚Nedelja“ i ‚‚Jezik“:

     

    Nedelja

    Mrzim nedelju

    Tako mnogo traži

    Tako nesrtpljiva

    Kratkotrajna i nezrela

     

    Uporno cupka

    Nestrpljiva da ode

    I ponese svoje

    Kofere obaveza

     

    Stavi ih na sredinu sobe

    Otključa katanac

     

    I rasporostre sve

    Po sredini tepiha

    Na tabli od značaja

    Umom, ne dušom

    A vesele zore samo čuče ispod kapaka

     

     

    Jezik

    Poklanjam vam reč,

    Ne gulite joj kožu,

    Vi, ponosni mudraci.

    Ne zadajte rok trajanja.

    Nema popravki ni naknadnih verzija.

    Dajte jedno polje.

    Suvo parče zemlje.

    Ne zanemarujte

    Obraditelje.

    Dok sve beše samo reč,

    Bi ona sva hrana vaša.

    Nahranivši trbuhe,

    Odložiste je u smeće.

    A kad zafali koja,

    Rok za povratak 30 dana.

     

     

     

    Milica Pejatović devetnaestogodišnja je pesnikinja iz Pančeva. Bivša je učenica Gimnazije ‚‚Uroš Predić“, a sadašnja studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu. Kroz srednjoškolsko školovanje takmičila se i osvajala nagrade iz gramatike i književnosti. Pored književnosti, Milica se bavi i folklorom, od svoje četvrte godine vežba i nastupa zajedno sa KUD-om ‚‚Stanko Paunović“. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura