NIkola Mladen Privatna arhiva
Kultura

TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Pijanista Nikola Mladen

Pančevo, Uto, 07/09/2021 - 08:09
Relja Jarkovački


Nikola Mladen, iz Banatskog Novog Sela, učenik je srednje Muzičke škole „Jovan Bandur". Do sada je osvajao brojne nagrada na takmičenjima iz klavira i klarineta koji takođe svira. 

- U kući smo oduvek imali jedan klavir, stojao je u hodniku i više smo ga koristili kao sto nego kao instrument. Jednog dana su nam došli prijatelji koji su znali da sviraju klavir, probali su ga i prosvirali na njemu, to me je nateralo da i ja dobijem jarku želju da naučim da ga sviram. Ubrzo nakon toga upisao sam osnovnu Muzičku, a danas sam u srednjoj Muzičkoj školi. U međuvremenu sam naučio da sviram i klarinet, kada sam bio šesti ili sedmi razred osnovne škole, zainteresovalo me je nešto da naučim da ga sviram. Tako reći, smarao sam roditelje oko toga i oni su mi našli kod koga bih mogao da idem na privatne časove da me nauči i kroz dosta vežbe naučio sam da sviram i klarinet, objašnjava Nikola

Nikola je takođe član crkvenog hora u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Banatskom Novom Selu. Višegodišnji je član pančevačkog duvačkog orkestra, pod rukovodstvom profesora Borisa Matijevića.

- Kada svoje vreme ne provodim vežbajući klavir ili klarinet i radeći ostale stvari za školu, slobodno vreme trošim na druženje, čitanje stripova i igranje šaha. Šah volim da igram, ali više amaterski u odnosu na profesionalne igrače. Volim da lažem sebe da bih mogao da igram šah profesionalno ali to nije istina, šah je više hobi za okupiranje misli. Naravno, u slobodno vreme takođe slušam dosta muzike, naročito džez. Dosta slušam ompozicije Herbie Hancock-a, Michael Franks-a i John Coltrane-a, Njihova muzika mi dosta prija, Hancock je prvi počeo da koristi sintisajzer i razna čuda, a Franks i Coltraine imaju sjajne numere u kojima jednostavno uživam. Ako neki dan ne slušam muziku, on mi je onda prazan, nekad čak i kada je ne slušam razmišljam o njoj u glavi.

 
MarketingNajnovije vesti