maks-kocetov
18. Pančevački jazz festival

Treče veče festivala u znaku domaćih izvođača

Pančevo, Ned, 08/11/2015 - 17:22
Mirjana MarićU foaeju Kulturnog centra, uz prigušeno svetlo i prijatne tonove, u subotu 7. novembra nastupala je džez sekcija Muzičke škole „Stanković“ i Max Kochetov Quartet.

Treće veče festivala otvoreno je performansom Muzičke škole „Stanković“. Nastupali su Igor Babić – gitara, Kosta Paunović – gitara, Marko Ćurčić – kontrabas, Bogdan Đurđević – bubnjevi. U ovoj školi osnovan je prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, i na taj način su postali primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadart čine poznati domaći džez muzičari – Jelena Jovović, Nenad Petrović, Boris Lemaić. Miloš Krstić, Predrag Revišin i Dušan Ivanišević. Mnogi učenici ove škole nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu. Škola godinama sarađuje sa organizatorima Beogradskog džez festivala, gde često nastupaju sastavi formirani od najtalentovanijih polaznika džez sekcije.

Zvezda večeri bio je Max Kochetov Quartet, koji godinama nastupa širom Srbije i Beograda. Maks Kočetov oformio je ovu grupu kvalitetnih muzičara sa kojima je prethodne godine i objavio svoj prvi autorski album pod nazivom „13:30“. On kaže da na festivalima izvode svoju autorsku muziku, dok u klupskoj atmosferi ljubitelje ovog pravca zabavljaju zvucima hard bap i modernog džeza. „Svake godine ima sve više festivala i klubova u kojima se svira džez muzika. Ljudi u Srbiji vole džez. Klubovi su puni. Čak stoje i po stepenicama lokala samo da bi uživali u muzici koju vole.“ Maks Kočetov je stalni član Big Benda RTS-a od 2010. Sarađuje i sa svojom suprugom, vokalnom solistkinjom Ksenijom Kočetovom u postavi Kochetov Kvintet. Veoma je priznat i cenjen saksofonista i poznat u krugovima klupske i koncertne publike u Srbiji.

Maks je najavio da je u pripremi i novi album koji će se Max Kochetov Quartet snimati u toku naredne godine. 

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti