• U Galeriji savremene umetnosti od ponedeljka Izložba “Retrospektiva – radovi iz pančevačkog perioda”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva u ponedeljak, 9. maja u 19 časova, biće otvorena izložba “Retrospektiva ” Delie Iliešiu Prvački.

    Ovom prilikom biće izloženi radovi iz pančevačkog perioda: 1975.–1991, a zainteresovana publika moći će da ih pogleda do 20. maja, radnim danima od 9 do 13 i od 17 do 20 časova.

    Delia Iliešiu Prvački je rođena 1950. godine, u Rumuniji (Baja Mare). Institut za likovne umetnosti  N. Grigorescu (Fakultet za primenjene umetnosti) u Bukureštu je završila 1975. godine. Živela je i radila kao samostalni umetnik u Jugoslaviji, u Pančevu, od 1975. do 1992. Od kada živi i radi u Singapuru. Član je ULUPUDS-a i Međunarodne akademije za keramiku AIC u Ženevi.

    “Nakon 30 godina od odlaska iz Pančeva, osećala sam potrebu da se vratim tom periodu, da zaokružim stvaralački proces, otkrivajući značaj onih godina koje sam provela u ovom gradu (od 1975. do 1991). Sa strepnjom spremam otvaranje ove moje „antologijske” izložbe, u nadi da ima dosta pančevačke publike koja se još seća tih davnih lepih vremena. Isto tako, pretpostavljam da će mladi umetnici novije generacije imati priliku da otkriju jedno „parče” istorije, da identifikuju moj doprinos, pre 40 godina, u začetku novog umetničkog postupka prema materijalu, prema stvralačkom činu definisanom u keramoskulpturi”, rekla je Delia Iliešiu Prvački.

    Gledano iz likovne perspektive, kako navodi umetnica, ova izložba ima analitičku, komparativnu komponentu, koja omogućava svim posetiocima da shvate kako se moja umetnička praksa razvijala tokom godina.

    “Na kraju, samo bih još spomenula da je za mene ova izložba jako značajna, pre svega kao prilika da izrazim svoju zahvalnost i posvećenje Milenku, zbog koga sam stigla u Pančevo pre 47 godina i postala građanin ovog grada”, kaže Iliešiu Prvački.

     

    U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva u ponedeljak, 9. maja u 19 časova, biće otvorena izložba “Retrospektiva ” Delie Iliešiu Prvački.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura