Kovačica predstavljanje antologije
Kultura

U Kovačici predstavljena Antologija slovačkog aforizma

Izvor: 
K. R. Sub, 08/05/2021 - 09:27
Promocija Antologije slovačkog aforizma "Munje i gromovi" na srpskom jeziku održana je 7. maja u Kovačici u organizaciji Opštinske biblioteke i Galerije naivne umetnosti.

Knjiga je objavljena u decembru prethodne godine, ali zbog epidemijskih mera nije bilo moguće ranije organizovati njeno predstavljanje. 

Književno veče u Kovačici otvorio je Branislav Atanacković, predsednik opštinskog Saveta za kulturu koji je istakao da je reč o prvoj antologiji slovačkog aforizma uopšte i da veruje da će knjiga izazvati pažnju ljubitelja kratke književne forme u sredini u kojoj žive pripadnici različitih naroda, uključujući i slovačku nacionalnu zajednicu.  

Priređivač i prevodilac knjige Aleksandar Čotrić iz Pančeva rekao je da se odlučio za naslov Antologije zbog simbolike sadržane u nazivu slovačke himne „Munje iznad Tatri“ i karakteristike aforizma koji, prema rečima profesora Univerziteta Ratka Božovića - „zaiskri kao blesak groma“.

Čotrić je ukazao na sličnosti srpskih i slovačkih aforističara koje odlikuju angažovanost, višeznačnost, duhovitost, britkost i ironija, s tim što autore iz Slovačke zanima širi tematski dijapazon interesovanja, koji, osim politike, obuhvata sociologiju, istoriju, umetnost, psihologiju i filozofiju. Priređivač je pred publikom pročitao i više desetina aforizama koji to oslikavaju.

Na oko tri stotine strana knjige nalazi se više od dve i po hiljade kratkih i duhovitih misli 45 slovačkih aforističara. Predstavljeni su najpoznatiji slovački humoristi i satiričari od kojih jedan od njih govori da su „aforizmi romani budućnosti“. Izdavač Antologije je „Srpska reč“ iz Beograda koja je u novembru prošle godine objavila i Antologiju češkog aforizma „Knedla u grlu“ koju je, takođe, priredio i preveo član Beogradskog aforističarskog kruga Pančevac Aleksandar Čotrić. Krajem 2020. godine je u Uzdinu promovisana publikacija Antologija rumunskog aforizma "Med i otrov" istog priređivača.
MarketingNajnovije vesti