• U Omoljici predstavljena knjiga „Srpsko srce Johanovo“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na književnoj večeri koja održana u utorak, 1. decembra u biblioteci Doma kulture u Omoljici promovisan je roman „Srpsko srce Johanovo“, zasnovan na istinitoj priči, autora Veselina P. Dželetovića. 

    O romanu, koji iznosi neverovatnu priču o trgovini ljudskim organima i stradanju Srba na Kosmetu, govorili su autor, Ilija Betinski, pesnik i književnik i Slobodan Rosić, predstavnik beogradske izdavačke kuće „Poeta“, u čijoj štampi je izašao roman u čak 12 izdanja. 

    Književni program otvorio je Betinski, poemom na makedonskom jeziku, iz koje nastaje roman „Srpsko srce Johanovo“. Poemom je opevan istinit događaj o Nemcu Johanu Vagneru, kome je presađeno srce Srbina, koji je kidnapovan na Kosovu i Metohiji 1999. godine. 

    Pogođen stradanjima svojih sunarodnika, a, pre svega, nezadovoljan činjenicom da postoje stravični zločini za koje niko ne odgovara, Dželetović se odlučuje na trogodišnje istraživanje, koje je pretočio u roman. 

    Davnih sedamdesetih godina, kada je Albanija bila zemlja bunkera, odvojena od civilizacije, jad i nemaština naterali su Albance da prodaju jedno, dvoje ili troje svoje dece bogatim Italijanima. Ta deca živela su u Italiji u blagostanju, pa su pomagala svojoj porodici. Počelo je sa trgovinom cigareta, da bi dostizanjem enormnih rezultata, trgovinska organizacija, preko droge, prerasla u finansiranje ljudskim organima – istakao je Dželetović. 

    Prvobitni cilj romana je rasvetljavanje zločina i zadovoljavanje pravde, kao i čuvanje od nezaborava stradanje Srba na Kosmetu.

    Moramo o tome da pričamo, kako bismo mogli da saznamo. Zločini koje su oni počinili su toliko veliki, da će istina, sporo, ali sigurno, morati da ispliva, a oni će biti kažnjeni – dodaje Dželetović.

    Slobodan Rosić predstavio je „Leksikon srpskih savremenih pisaca“, zbornika radova, fotografija i biografija mladih autora, koji beogradsko Udruženje pisaca „Poeta“ štampa svake godine, s glavnim ciljem potpomaganja mladih umetnika. 

    Organizator književne večeri sa Veselinom Džetelovićem je Dom omladine u saradnji s Domovima kulture u naseljenim mestima. Naredno druženje sa ovim autorom zakazano je za 8. decembar u Domu kulture Dolovo.

    Jelena Katana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura