Uroš Predić
Kultura

U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena izložba o Urošu Prediću

Izvor: 
RTS Pon, 29/05/2023 - 17:09U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba o Urošu Prediću sa predmetima iz privatne zbirke Gorana Nikolića Neuzinskog iz Opova. Reč je o dokumentima , reprodukcijama i fotografijama od kojih su neke izložene prvi put u javnosti.

Zahvaljujući kolekcionaru Goranu Nikoliću Neuzinskom, koji godinama sarađuje sa Narodnim muzejom, publika iz Pančeva može da vidi pisma, razglednice i fotografije iz privatnog života velikog slikara Uroša Predića. Tu su i reprodukcije njegovih dela, ali i jedna zanimljiva karikatura umetnika. Vlasniku zbirke najdraži je portret jednog svinjara iz Predićevog rodnog Orlovata.

"Tekst govori o tome kako su dolazile orlovatske devojke, nabeljene, nakinđurene i tražile od njega da ih slikuje, da ih portretiše. Međutim, on je odabrao seoskog svinjara jer on predstavlja arhaičnog stanovnika Banata", objašnjava Goran Nikolić Neuzinski.

Uroš Predić je voleo da putuje, pa u zbirci postoji veliki broj razglednica iz banja, gde se lečio, iz omiljenih italijanskih gradova, sa letovanja. Vodio je i intenzivnu korespodenciju sa kolegama umetnicima.

"Među njima ima predmeta koji nisu do sada publikovani, poput pisma Vukosavi Vuki Velimirović, jednoj vajarki s kojom je vodio prepisku", kaže kustos Dimitrije Jovanov.

Proučavanjem zbirke može se saznati s kim se Predić družio, kakva su mu bila razmišljanja o umetnosti i savremenicima.

"To su uglavnom umetnici koji su bili njegovi prijatelji, ili su mu bili bliski, poput Stevana Todorovića, Đorđa Jovanovića, čuvenog vajara, Bosiljke Valić, koja je bila dosta mlađa, Zore Petrović", navodi kustos Dimitrije Jovanov.

Nezaobilazan deo su i eksponati iz kojih se vidi koliko je bio vezan za svoje rodno mesto Orlovat, ali i Opovo i Pančevo.

 
MarketingNajnovije vesti