Scena iz filma Teret Foto: promo
Kultura

Ugovorene distribucije filmova „Teret“ i „Zlogonje“ širom planete

Pančevo, Uto, 21/08/2018 - 11:11
Aleksandar Stojković


Film „Teret“ Ognjena Glavonića, ostvarenje koje je premijeru imalo u programu „Petnaest dana autora“  festivala u Kanu, i koje je prošle sedmice imalo regionalnu premijeru u glavnom takmičarskom programu Sarajevskog filmskog festivala, na kome je Leon Lučev osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca upravo za ulogu u ovom filmu, imaće distribuciju u još nekim zemljama.

Osim već dogovorene prodaje za tržište Amerike (Grasshopper Films), tu su sada novi dogovori i za Francusku (Nour Films), Kinu (Lemon Tree), Španiju (La Aventura), prostor bivše Jugoslavije (Five Stars Film Distribution) i Centralne i Istočne Evrope (HBO TV). Agent prodaje je kuća New Europe Film Sales.

S druge strane, berlinska distributerska kuća Pluto Films, zaključila je ugovore za distribuciju filma „Zlogonje“ za teritorije Severne Amerike, Nemačke, Kine, Danske, Litvanije i Poljske.

Debitantski igrani film Raška Miljkovića u martu je premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu  TIFF Kids u Torontu, gde je osvojio nagradu žirija mlade publike. Film je prošle sedmice prikazan i u Dečijem programu upravo završenog Sarajevskog filmskog festivala.

„Zlogonje“ se upravo ovih dana prikazuju na prvom izdanju Dunav Film Fest-a u Smederevu, a Taramount Film, ovdašnji distributer ovog ostvarenja, početak distribucije u Srbiji zakazao  je za 27. septembar. Takođe u septembru, New Horizons Film Festival u Poljskoj  biće domaćin projekcija Zlogonja u 22 veća poljska grada.

Nastanak oba pomenuta filma finansijski i infrastrukturno je pomogao Filmski centar Srbije.
MarketingNajnovije vesti