• Umetnici, stručnjaci i ljubitelji naive u nedelju u Kovačici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Drugi festival slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji biće održan od 3. do 5. septembra, a pored programa u Kovačici, ovog puta će biti upriličen bogat program i u Beogradu.

    Svečano otvarenje je predviđeno za ponedeljak, 4. septembar, u 16 časova, na platou ispred Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

    Prema rečima direktorke Galerije naivne umetnosti Ane Žolnaj Barca festival slovačkog naivnog slikarstva okupiće brojne stručnjake, umetnike ali i zaljubljenike u naivnu umetnost i biće to sjajna prilika da se šira javnost upozna s tom vrstom umetnosti, ali i da stručnjaci razgovaraju o naivnom slikarstvu.

    – Značaj festivala se ogleda u tome da se radnici u kulturi, istoričari umetnosti i mladi istraživači upoznaju i uz radionice, predavanja i naučne radove, uz međusobnu saradnju, dođu u dodir sa naivnom umetnošću iz Kovačice. Želja nam je da oni s festivala odu puni impresija, koje mogu podeliti s drugima, a stručnjaci da saznanja podele sa studentima i ustanovama kulture – kazala je Ana Žolnaj Barca.

    Kada je reč o satnici prvog dana, u nedelju 3. septembra, kao uvod u festival, od 18 časova, na podijumu ispred Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti u Kovačici biće organizovana promocija digitalizovane monografije o Zuzani Halupovoj i Martinu Jonašu, sećanja na njih evociraće Pavel Matuh, a potom će biti organizovana tribina o kolekcionarstvu. U ponedeljak, 4. septembra, u 12 sati, planirano je stručno vođenje kroz četiri galerije u Kovačici i četiri ateljea kuće slikara, u 16 časova, nakon svečanog otvaranja, na podijumu ispred Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti, između ostalog biće otvarena izložba „Oslikane šamlice”, a od 18 časova, u dvorištu porodice Njemček biće upriličen koncert na instrumentima urađenim u umetničkoj radionici Jana Njemčeka.

    Kako je istakala Ana Žolnaj Barca jedan od značajnih događaja tokom festivala biće konferencija koja će biti održana u utorak, 5. septembra, u 10 časova, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu. Učesnici konferencije će razgovarati o temi „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji kao predmet interesovanja mladih istraživača u oblastima humanistike i društvenih nauka u slovenskim zemljama”. Na konferenciju su pozvani predstavnici muzeja iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Slovačke i Srbije, kao i profesori sa katedre za istoriju umetnosti slovenskih zemalja. Ministarstvo kulture Republike Srbije pruža podršku organizaciji ovih programa.

     

    Drugi festival slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji biće održan od 3. do 5. septembra, a pored programa u Kovačici, ovog puta će biti upriličen bogat program i u Beogradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura