• Veče poezije u Kačarevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U sklopu višednevne kulturne manifestacije „Dani makedonske kulture“ održano je književno veče, u ponedeljak, 21. septembra, u punoj sali Mesne zajednice, u Kačarevu. 

    Brojnoj publici, mahom mladih slušalaca, tom prilikom su se predstavili članovi Udruženja književnika Srbije, dobitnici više nagrada i priznanja i prevođeni na više stranih jezika. 

    Gordana Simeunović, pesnikinja moderne, kratke i sažete poezije, recitovala je, pored ljubavnih („Zavođenje“, „Prevarena“, „Bez buđenja“), i pesmu „Strelac“, iz svoje zbirke „Podno mirnog sna“, koja je izašla i u zvučnoj verziji za slepe i gluvoneme osobe. Stihom „Progutaće te sopstvena glad“ istakla je opasnost čovekove borbe sa sopstvenim, često pretencioznim, ambicijama.

    Pesnikinja, rodom iz Kačareva, Zorka Božović, pogodila je publiku pesmom „Rano mi živa“ iz zbirke „Mali anđeo“, koju je napisala posle smrti svoje ćerke. Sav prihod od izdanja ove zbirke književnica je uplatila hematološkoj bolnici. 

    Pesnik i lektor, Ilija Betinski, čitao je svoje pesme na srpskom i makedonskom jeziku. 

    Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, potpredsednik Udruženja književnika Srbije, pesnik i prozni pisac, izražajno je recitovao svoje rodoljubive pesme „Gromovnik“, „Mom ocu Miloradu“, zatim ljubavnu pesmu „Dmitra“, kao i „Nokat“, nagrađenu „Zlatnom strunom“ Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“. 

    Voditelj književnog programa, pesnik Živko Nikolić, predstavio je svoju poetsku knjigu „Zar odista samo reč“, i pesme „Glas i oko“ i „Večernji zvon“.  

    Program je zatvorio aforističar Zoran T. Popović, nasmejavši publiku mudrim i atraktivnim izrekama, poput: „Istina je samo jedna, ne zna čovek za koju da se odluči“, a koji je najavio promociju svoje knjige „Daće bog, ako bog da!“, za mesec dana, u Kačarevu. 

    „Dane makedonske kulture“, s glavnim ciljem promocije i očuvanja makedonske tradicije, već petu godinu zaredom, priređuju Udruženja Makedonaca „Osogovo“ iz Pančeva i „German“ iz Glogonja, u saradnji sa Domom omladine, Vladom Vojvodine, Nacionalnim savetom makedonske nacionlane zajednice u Srbiji i Udruženjem književnika Srbije. 

    Jelena Katana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura