21. Pančevački jazz festival
Kultura

Virtuozni nastup Rudreša Mahantape obeležio drugo veče 21. Pančevačkog jazz festivala (FOTO)

Izvor: 
KomunikArt Sub, 03/11/2018 - 11:43

Drugo veče 21. Pančevačkog festivala održano je sinoć, 2. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Festivalski program pod nazivom Art of the trio, obuhvatio je nastupe dva trio sastava – američkog  Indo - Pak Coalition, čuvenog Rudreša Mahantape, i nastup Krištof Bačo Triada iz Mađarske.

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_2_dan_c75p8434.jpg

 

Rudreš Mahantapa, poznat po kombinovanju zapadne i indijske karnatske muzike, istakao je:

- “Za mene su američka i karnatska muzika savršen spoj jer to je ono što sam ja u suštini. Da sam kao dete imigranata svirao samo američki džez, ne bih se osećao kompletnim. S druge strane, da sam se okrenuo samo indijskoj muzici, ni tad ne bih bio potpuno ispunjen. Muzika mi je značajna jer mi pruža mogućnost da iskažem ko sam to zapravo ja. Mislim da je to jedini način na koji mogu da izrazim svoju autentičnost."

Krištof Bačo, koji je sarađivao sa velikim džez muzičarima poput Lajonela Luekea i Gilada Hekselmana, istakao je da ta saradnja nije značajna samo u muzičkom smislu, već da ona donosi više različitih prednosti:

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_2_dan_c75p8092.jpg

- " Uvek je dobro svirati sa dobrim i velikim muzičarima. Saradnja sa Luekeom i Hekselmanom donela mi je mnogo, te gitare su dale novi ton mom bendu i mojoj muzici. S druge strane, oplemenili su me i kao čoveka. Njih dvojica su ona vrsta ljudi koja u svom poslu konstantno napreduje, ali nijednog momenta nema želju da time preovlada nad nekim drugim muzičarima sa scene.”

U sklopu pratećeg programa, Rudreš Mahantapa održao je javni čas učenicima muzičke škole “Stanković” iz Beograda. Nakon glavnog programa, u Foajeu je održan Jam session na kom su nastupili Dragan Ćalina, klavir, Luka Ignjatović, saksofon, Boris Šainović, kontrabas i Peđa Milutinović, bubnjevi.

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_2_dan_img_4252.jpg

 

Večeras, u subotu, 3. novembra, nastupiće predstavnici domaće i svetske džez scene: od 20 časova - moderan mejstrim džez bend Schime Trio Plus One sa Enrikom Zanisijem, od 21.15 Ralf Tauner, akustični gitarista koji se podjednako dobro snalazi i u klasici i u džez idiomu, i sastav vrsnog izraelskog saksofoniste, Oded Cur Kvartet, od 22.30. U okviru Jam session-a nastupiće Dragan Ćalina, klavir, Kristijan Mlačak, tenor saksofon, Milan Nikolić, kontrabas i Nikola Banović, bubnjevi.

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_2_dan_c75p8358.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_2_dan_c75p8123.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_2_dan_c75p8306.jpgMarketingNajnovije vesti