• Da li vaše dete ima neki od ovih simptoma?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da li se vaše dete ne odaziva na ime kada ga zovete ili vam se čini da odbija saradnju? Imate li utisak da vas ne razume kada mu se obraćate ili da je nezainteresovano za komunikaciju? Navedeni simptomi često se javljaju kod jezičkog poremećaja stručno nazvanog razvojna disfazija, u narodu poznatijeg kao – nerazvijeni govor.

    Reč je o poremećaju koji u Srbiji, prema dostupnim statističkim podacima, ima 27% predškolske dece. Ono što ohrabruje jesu dobri rezultati stručne terapije koja se sprovodi i u našem gradu. O tome kako da prepoznate prve simptome nerazvijenog govora vašeg deteta, kada je pravo vreme da reagujete i potražite stručnu pomoć, kao i o terapiji kojom se efikasno leči poremećaj nerazvijenog govora, razgovarali smo sa Jelenom Kudrić, logopedom, i Aleksandrom Kudrićem, vlasnikom edukativnog centra „Korak po korak 2” iz Pančeva. 

    Nerazvijeni govor (razvojna disfazija) je jezički poremećaj kod dece koji se javlja u dva oblika: dete razume govor odraslog ali ne govori; i dete ne razume govor i ne govori. Često ga karakteriše zamena glasova u rečima (kapa-paka, sapun-pasun, balon-aon, noga-goga), kao i odsustvo prve reči, ili prvih znakova komunikacije. 

    Prema rečima logopeda Jelene Kudrić, roditelji obično oklevaju da odmah reaguju i potraže stručnu pomoć, nadajući se da će dete „svakog časa“ progovoriti. Pravo vreme za početak tretmana ovog poremećaja je, kaže Jelena, već od godine i po starosti deteta. U razgovoru za 013info priseća se dečaka od četiri i po godine, kome je terapija koju ona sprovodi u potpunosti pomogla.

    – Dečaka je dovela veoma uplašena mama zbog skromnog fonda reči, svega pet u govoru. Nije nam se obratila ranije jer su je drugi savetovali da sačeka, i da ga ne forsira. Dečak je u početku bio preplašen, dugo nam je trebalo da se opusti i da dozvoli mami da izađe iz sobe u toku trajanja tretmana. Tretmani su se u početku sprovodili svakodnevno, a smanjivali se vremenom, kako je dečak napredovao. Dolazio je kod nas pune tri godine. Danas je učenik drugog razreda i odličan je đak.

     

     

    Ukoliko je vaše dete starije od godinu dana a smatrate da ne reaguje adekvatno na zvuke i govor okoline, da razvija govor i jezik koji odstupaju od govora druge dece u istom uzrastu, nepravilno izgovara reči, ponavlja istu reč ili rečenicu i slabije komunicira od svojih vršnjaka, obavezno se javite izabranom pedijatru. U ovakvim situacijama neophodno je da jasno iskažete svoju sumnju, zajedno sa pedijatrom uradite proveru sluha deteta (nakupljanje sekreta u srednjem uhu može značajno uticati na kašnjenje govora)  i javite se logopedu koji će dati stručno mišljenje.

     

     

    U edukativnom centru „Korak po korak 2” često se organizuju i besplatna predavanja o uzrocima i posledicama govorno-jezičkih teškoća, što je i dobra prilika da se upoznate sa timom stručnjaka i uslovima u kojima rade sa decom.

    – Naš tim čine visokostručni i kvalifikovani logopedi, oligofrenolog i psiholog sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom, i svi oni posao obavljaju sa mnogo entuzijazma, uz stalno usavršavanje u zemlji i inostranstvu. Radimo po efikasnim i učinkovitim metodama poput učenja kroz igru, floor time i montesori metoda, koristimo kartice, igračke i druga didaktička sredstva, kaže Aleksandar Kudrić, vlasnik edukativnog centra „Korak po korak 2”.

     

     

    Na razvoj pravilnog govora kod deteta utiče više različitih faktora. Jelena savetuje roditelje da se bez obzira na uzrast detetu obraćaju prirodno, bez tepanja, kratkim i jasnim rečenicama. 

    Učite dete da vas oponaša – tapšite dlanovima, šaljite mu poljupce, pokažite mu gde zeka pije vodicu, gde je pametna glava, pevajte mu ritmičke pesmice uz pokrete ruku i nogu, govorite mu šta/ko radi, oponašajte glasanje životinja, zvukove iz neposrednog okruženja. Pokažite svom detetu da ste primetili svako njegovo nastojanje da komunicira, bodrite ga, odvojite vreme da ga saslušate i obavezno ograničite gledanje televizora i upotrebu računara, preporučuje Jelena Kudrić.

    Osim nerazvijenog govora, stručni tim edukativnog centra „Korak po korak 2” uspešno se bavi tretiranjem poremećaja nepravilnog izgovora glasova, pažnje, ponašanja, poremećaja iz autističnog spektra, problema dece u čitanju i pisanju, mucanja… Za dve godine kroz centar je prošlo 93 dece, pretežno sa poremećajem nerazvijenog govora i nepravilnog izgovora glasova. Možete ih naći na adresi Vršačka 8 u Pančevu, a o njihovom radu  podrobnije se informišite putem internet sajta www. korakpokorak2.com ili Fejsbuk stranice Korak po korak 2.

     

     

    Da li se vaše dete ne odaziva na ime kada ga zovete ili vam se čini da odbija saradnju? Imate li utisak da vas ne razume kada mu se obraćate ili da je nezainteresovano za komunikaciju? Navedeni simptomi često se javljaju kod jezičkog poremećaja stručno nazvanog razvojna disfazija, u narodu poznatijeg kao – nerazvijeni govor. Reč je o poremećaju koji u Srbiji, prema dostupnim statističkim podacima, ima 27% predškolske dece. Ono što ohrabruje jesu dobri rezultati stručne terapije koja se sprovodi i u našem gradu. 
    O tome kako da prepoznate prve simptome nerazvijenog govora vašeg deteta, kada je pravo vreme da reagujete i potražite stručnu pomoć, kao i o terapiji kojom se efikasno leči poremećaj nerazvijenog govora, razgovarali smo sa Jelenom Kudrić, logopedom i Aleksandrom Kudrićem, vlasnikom edukativnog centra „Korak po korak 2” iz Pančeva. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]