Mađarski

KARÁCSONYI SZOKÁSOK HERTELENDYFALVÁN

Izvor: 
Ilona Löcsei Uto, 26/12/2017 - 18:54Minden évben, mikor elmúlik karácsony, rendezgetjük az ünnepnapok élményeit és azon töprengünk, hogy vajon jövőre hogy lesz? Marad-e továbbra is az élő szokás Hertelendyfalván?

Az idén is felmerült bennünk a kétség, hogy lesznek-e ifjak, akik december 24-én, szenvedeje estéjén felöltöznek csumáknak és lesznek-e lányok, akik fogadják őket otthonaikban? Elégedettség tölti el szívünket, hogy bármennyire is kevesen vagyunk,  fenyeget a beolvadás veszélye, a karácsony varázsa erősebb. Újabb kisfiúk jelentek meg otthonainkban álarcosan,  csengettyűkkel, kolompokkal, gondosan elkészített álarcokban. És ház is volt, ahol szívesen fogadták az álarcos jövevényeket. 

Vasárnap, december 24-én a református templomban megtartott délutáni gyermekistentisztelet alkalmával a magyar ajkú gyerekek karácsonyi szavalatokkal, énekekkel mutatkoztak be, a közösség pedig ajándékcsomagokkal ajándékozta meg őket.  Karácsony napján, december 25-én  az úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentiszteleten Halász Béla református püspök hírdette az ígét. 

26170197_1777450345639936_572847276222911574_o.jpg

Karácsony estéjén sem volt csendes az ünneplő  városnegyed.  Éneklő csoportok keresték fel rokonaikat, barátaikat hogy felköszöntsék őket karácsonyi énekkel és áldással. A szeretet ünnepe elmúlik ugyan,  akár minden más nap, de a keresztyének és a hagyományt éltetők szívében tovább él, akárcsak a remény, hogy sok évig így lesz még.

Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

projekat_manjine_baner_2017.jpgMarketingNajnovije vesti