Mađarski

MÉG ÉLŐ KARÁCSONYI SZOKÁS HERTELENDYFALVÁN

Izvor: 
Ilona Löcsei Čet, 27/12/2018 - 18:54Tekst na srpskom jeziku

Él még a karácsonyi szokás Hertelendyfalván,  a bukovinai székely családok körében. Habár az idetelepítésük óta 135 év telt el, a magukkal hozott szokásokat évtizedeken keresztül  őrizték és tanították tovább korosztályról korosztályra. Vannak szokások, amelyek lassan feledésbe merülnek, de a karácsonyi szokások még mindig szebbé, élővé teszik az ünnepet.   

Idén is karácsony előestéjén a kisgyermekek meglátogatták a rokon családokat, szavalattal, karácsonyi énekkel köszöntötték az ünnepet, amiért ajándékcsomagot kaptak. A késő esti órákban serdülő legények öltöztek csumáknak,  kifordított bundákba, álarc alá rejtőzve, kolompokkal, csengőkkel az övükön és keresték fel lánytársaikat, rokonaikat. A szebbnél szebb, tollakkal, bőrdarabokkal díszített álarcokat egyesek örökölték az idősebbektől, mások pedig sajátkezüleg készítették. 

Karácsony estéjén már a felnőttek keresték fel és énekelték meg  legközelebbi rokonaikat, a legények pedig ünneplőbe öltözve  járták a falut és énekeltek karácsonyi éneket a házakban, ahová betértek. 

Annak ellenére, hogy létszámban sokkal kevesebben voltak legénykék csumának öltözve, mint hajdanában, hallani lehetett  a csengettyűk és kolompok csengését és élővé varázsolták Hertelendyfalván a karácsonyt. 

Hogy meddig lesz ez így, ez már nem csak a legények komoly hozzáállásától függ, hanem attól is, lesz-e leányos ház, ahol nyitott kapuval és nyitott szívvel várják a látogatókat.
MarketingNajnovije vesti