• MAKEDONSKO UDRUŽENJE „ILINDEN-JABUKA“ NA ŠTRUDLIJADI U DOLOVU

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na 18. Štrudlijadi u Dolovu se između 23 štanda sa štrudlama nalazio i štand udruženja „Ilinden-Jabuka“ na kome su se osim štrudle sa makom, koja je pripremljena za takmičenje, nalazili i kolači sa orasima, vanilice i kroasani.

    Sve se prodalo brzo. Na ovoj manifestaciji naše udruženje učestvuje više od 10 godina, a ja dolazim već pet godina. Pre tri godine sam osvojila prvo mesto u kategoriji gostinska štrudla, kaže Ljubica Jovanoski iz Jabuke.
    Ona je zadovoljna interesovanjem posetilaca ove manifestacije za njihove proizvode, ali i saradnjom sa drugim udruženjima koji su učesnici Štrudlijade. Oduševljena je i gostoprimstvom udruženja „Dolovke“ iz Dolova, koje je ovom prilikom bilo dobar organizator i domaćin.

    -Izabrale smo ovaj kolač zato što je jedan od najstarijih kolača i od njega smo napravile priču. Imamo ukupno 148 učesnika, predstavnika svih nacionalnih zajednica. Trudimo se da promovišemo štrudlu, kako bi je sačuvale od zaborava. Ove slatkiše su pravile naše bake i prabake. Danas smo iznele preko 150 štrudli sa makom, rogačem, orasima, višnjama, izjavila je Dragana Marić, potpredsednica udruženja žena „Dolovke“ iz Dolova.

    Na ovoj manifestaciji se trude da promovišu štrudlu, ali pozadina priče je druženje i saradnja sa ostalim udruženjima, širenje kulture i tradicije.

    Ove manifestacije, koje većina naziva i „jade“, su skoro jedinstveni događaji koji se dešavaju u selima i udruženja se svojim radom trude da selo malo oživi.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija